nieuws

‘Shell moet koers niet wijzigen’

Publicatie

3 apr 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Shell moet zich niet van de wijs laten brengen door sommige aandeelhouders die openlijk stellen dat het concern een te groene koers vaart. ‘We moeten zeker rekening houden met onze aandeelhouders, maar we hebben een richting voor de toekomst uitgezet en daar houden we aan vast’, stelt Rein Willems, president directeur Shell Nederland in de maarteditie van Petrochem die volgende week uitkomt.
Shell heeft na de Brent Spar besloten om open en voorbeeldig te zijn. Het concern heeft toen aan den lijve ondervonden dat er een verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. Dat de open houding de multinational meer dan voorheen kwetsbaar maakt voor kritiek, bleek wel tijdens het rumoer dat in januari ontstond rond de olie- en gasreserves. Shell besloot daarmee zelf naar buiten te komen en kreeg de pers, analisten en aandeelhouders over zich heen. Het zou heel menselijk zijn om in de schulp weg te kruipen of om, in het geval van Shell, het hek weer op te trekken. Willems voelt niet eens de behoefte daartoe. Hij vindt dat Shell hierdoor niet van haar koers moet wijken, die indertijd door voormalig topman Cor Herkströter en zijn collega’s is ingezet.
Bovendien is het helemaal niet dramatisch met Shell gesteld. ‘De reserves zijn niet verdwenen, ze zitten er nog wel degelijk. Het gaat hier om een hercategorisering die geen gevolgen heeft voor Shells financiële positie. En bovendien hebben we vorig jaar uitstekende financiële resultaten geboekt.’
Er moet een goede balans worden gevonden vindt Willems. ‘We moeten net als iemand op een melkkrukje ons evenwicht weten te houden.’ Er moet daarbij zorgvuldig rekening worden gehouden met de drie P’s: People, Planet, Profit. ‘Daar moeten we ons van bewust zijn. Het is alleen teleurstellend wanneer zaken op de persoon worden gespeeld, zoals bij de problematiek in januari rond de olie- en gasreserves.’ De persoon waar Willems op doelt, sir Phill Watts, heeft gisteren ontslag genomen als hoogste man van Shell.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.