HomeArchiefIndustrielinqs novembernummer: Tijd voor een groene industriepolitiek

Industrielinqs novembernummer: Tijd voor een groene industriepolitiek

De industrie moet wat CDA-politicus Henri Bontenbal betreft weer op het politieke netvlies komen. En dan het liefst via een groene industrieagenda. Maar dat betekent ook dat er complexe knopen moeten worden doorgehakt. ‘De discussie gaat nog teveel over wat men allemaal niet wil’, zegt Bontenbal. ‘Terwijl de politieke discussies vooral moeten gaan over de energiemix waar we wél mee kunnen leven.’

En verder in dit nummer:

De industrie staat voor een ambitieuze opgave: 14,3 megaton extra reductie in 2030 ten opzichte van 2015 bovenop de bestaande doelstelling. Innovatieve technologie is nodig om dit te realiseren. We bekijken hoe het gaat met Project 6-25.

Plantmanager Harm Dijkstra van LyondellBasell opende eind oktober met een druk op de knop het Circular Steam Project. Op de locatie van het bedrijf op de Maasvlakte staat een waste-to-energy fabriek die afvalwater van de site omzet in biogas en stoom.

De afgelopen maanden volgden de aankondigingen voor plastic pyrolyse initiatieven in Nederland elkaar in hoog tempo op. Wat is de stand van zaken?

Met een techniek die bekend staat als reverse elektrodialyse (RED) is het mogelijk om het energiepotentieel van deelstromen zout en zout water te oogsten. REDstack ontwikkelde membranen die selectief positief of negatief geladen ionen doorlaten en bouwde hiervan een systeem dat inmiddels werkend te zien is op de Afsluitdijk.

Industrielinqs 10 verschijnt 16 november. Blader alvast tijdelijk online door!

Delen:
Author