HomeArchiefFocus Franse fabriek Nyrstar voorlopig op onderhoud

Focus Franse fabriek Nyrstar voorlopig op onderhoud

Nyrstar’s operaties in Auby, Frankrijk, zullen vanaf de eerste week van januari 2022 in zorg en onderhoud worden geplaatst in reactie op de aanzienlijk gestegen huidige en verwachte elektriciteitsprijzen in Frankrijk.

De elektriciteitsprijzen, die in heel Europa al op historisch hoge niveaus liggen, zijn de afgelopen weken in Frankrijk verder gestegen, meer dan in de naburige Europese landen. Dit is het gevolg van de geringe beschikbaarheid van kernenergie en de hoge CO2-kosten die door de elektriciteitsbedrijven worden doorgerekend aan de industrie.  De vooruitzichten voor de elektriciteitsprijzen in Frankrijk begin 2022 wijzen op aanhoudend hoge prijzen en aanzienlijke volatiliteit.

Terwijl de operatie volgens een zorg- en onderhoudsschema verloopt, zal het geplande onderhoud naar voren worden geschoven en zullen de geplande investeringen worden voortgezet.  De situatie zal geen gevolgen hebben voor de vaste werkgelegenheid op de site, waar in totaal 297 mensen werkzaam zijn.  De taken van de werknemers zullen worden verlegd naar onderhoud, opleiding en investeringsprojecten zolang de elektrolyser geen zink produceert. Er zal geen beroep worden gedaan op een tijdelijke werkeloosheidsregeling.

Hoge elektriciteitsprijzen

De aankondiging van vandaag volgt op overleg tussen het management van Nyrstar en de ondernemingsraad van de fabriek en komt na de beslissing van oktober 2021 om de productie in de drie Europese vestigingen van Nyrstar in België, Frankrijk en Nederland tot 50 procent te beperken in reactie op de hoge stroomprijzen in Europa. Nyrstar’s activiteiten in Balen/Pelt (België) en Budel (Nederland) zullen op verminderde capaciteit blijven draaien afhankelijk van de elektriciteitsprijzen. De zinkfabrieken profiteren van Nyrstar’s uitstekende energie-efficiënte en aanpasbare elektrolytische smeltproces, waardoor de productie kan worden verminderd in tijden van piekstroomprijzen.

De situatie wordt voortdurend geëvalueerd en de productie in Auby zal worden hervat zodra dit economisch haalbaar is.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl