HomeTransitieGrotere kraan schip Van Oord tilt grotere offshore windturbines
Nieuwe kraan voor Van OOrd schip

Grotere kraan schip Van Oord tilt grotere offshore windturbines

Van Oord gaat de kraan van haar offshore installatie schip Aeolus vernieuwen. De aangepaste kraan krijgt een langere boom. Hierdoor kan het schip grotere offshore windturbines, met een vermogen tot 15 MW plaatsen. De lift-capaciteit blijft 1600 ton voor funderingsinstallaties.

Van Oord besloot om te investeren in een upgrade omdat windturbines steeds groter worden. De nieuwe boom krijgt een lengte van 133 meter en wordt ontworpen en gebouwd door Huisman. De nieuw uitgeruste kraan zal vanaf 2023 op de Aeolus worden gebruikt.

 Installatieschip en kabellegger

Van Oord heeft tevens geïnvesteerd in een nieuw offshore installatieschip, de Boreas. Deze wordt momenteel in China gebouwd. Dit schip werkt op methanol en kan windturbines met een vermogen tot 20 MW verplaatsen. Dit schip wordt 175 meter lang en kan meer dan 3000 ton tillen. Boreas zal in 2024 gereed zijn. Volgend jaar neemt Van Oord haar nieuwe kabellegschip in gebruik. Dit schip, de Calypso kan een totale hoeveelheid van 8,000 ton kabels dragen. Het is een hybride schip dat kan draaien op biobrandstoffen en e-fuels.

Delen:

redactie@industrielinqs.nl