HomeArbeidsmarktFujifilm sluit offsetplatenfabriek in Tilburg
offset printing

Fujifilm sluit offsetplatenfabriek in Tilburg

Fujifilm maakte gisteren bekend te stoppen met de productie van offsetplaten in Tilburg. Ook zal een deel van de onderzoeksactiviteiten op deze lokatie stoppen. Met de reorganisatie gaan 180 gedwongen ontslagen gepaard.

De offsetplatenfabriek sluit eind 2023. Offsetplaten worden onder andere gebruikt voor het drukken van papieren media – een sector die al jaren een dalende trend laat zien. De vraag naar offsetplaten daalt wereldwijd. De hoge grondstofkosten hebben het besluit om de fabriek stil te leggen versneld. Fabrieken in China en Japan nemen de offsetplatenproductie van de Tilburgse vestiging over.

R&D

Voor wat betreft R&D stelt het bedrijf dat de schaal in de Tilburgse vestiging te klein is voor de internationale onderzoeksactiviteiten. Daarom wordt een deel van de onderzoeksprojecten vanaf april 2023 gestopt en een deel wordt overgenomen door het Europese hoofdkantoor in Duitsland. In Tilburg blijft alleen het onderzoek dat relevant is voor de producten die hier worden geproduceerd.

Nieuwe bestemming

Fujifilm geeft aan dat het bedrijf in transitie is en dat dit nu een inkrimping van haar Tilburgse vestiging betekent. Wel stelt de onderneming dat het verwacht dat de Brabantse locatie in de toekomst weer kan uitbreiden. Ein 2021 opende het bedrijf in de hal waar vroeger fotorolletjes werden gemaakt een nieuwe fabriek voor celkweekmedia. Een groeimarkt volgens het bedrijf, dat deze week bekend maakt 188 miljoen dollar te investeren in een productiefaciliteit voor celkweekmedia in de VS.

De lokale directie heeft de ambitie om ook de ruimte die vrijkomt bij het ontmantelen van de offsetplatenfabriek een nieuwe bestemming te geven. De eerste plannen hiervoor zijn al in de maak, aldus het bedrijf.

Delen:

redactie@industrielinqs.nl