HomeInnovatie4,8 miljoen euro voor innovatief bedrijf getijdenenergie
SeaQurrent getijdenenergie

4,8 miljoen euro voor innovatief bedrijf getijdenenergie

Het Nederlandse bedrijf SeaQurrent heeft in een financieringsronde 4,8 miljoen euro opgehaald van haar bestaande en nieuwe aandeelhouders. EIT InnoEnergy, PMH Investments, Invest-NL, de FOM en NOM sluiten aan bij het bedrijf dat energie wil opwekken uit getijdenstroming. Het ontwikkelt hierto een onderwatervlieger, de TidalKite.

In 2016 testte het bedrijf diverse schaalmodellen bij MARIN en in de Waddenzee en nu werkt het aan een demonstratiemodel bij Ameland. Het nieuwe model zal in 2023 worden getest onder reële condities. Ook zal het systeem energie leveren aan Ameland. De tests zullen ongeveer een jaar in beslag nemen.

De betrokken investeerders zijn ervan overtuigd dat getijdenenergie een belangrijk onderdeel zal worden in de Europese energiemix. Ook past de onderneming goed in het energiecluster in Noord-Nederland.

Meerdere vliegers

De Tidalkite getijdencentrale zal uit meerdere onderwatervliegers bestaan. Elke onderwatervlieger is met een hightech kabel aan een anker in de zeebodem bevestigd en vliegert onder water dwars in de stroming. De door de vlieger opgewekte trekkracht drijft een hydromotor aan, die weer een generator laat draaien en zo wordt elke dag van het jaar voorspelbaar groene elektriciteit aan het net geleverd. De schatting is dat met één vlieger ongeveer 500 kW energie kan worden opgewekt – voldoende om 700 huishoudens van energie te voorzien. Een ‘TidalKite’ energiecentrale bestaat uit meerdere vliegers, waardoor de capaciteit kan groeien.

 

Foto: SeaQurrent

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl