nieuws

48-uursstakingen bij AkzoNobel-vestigingen

Publicatie

18 sep 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

CAO, staken

Vanaf maandag 24 september leggen werknemers van vier AkzoNobel-vestigingen het werk voor 48 uur neer, omdat er ondanksĀ diverse overlegrondes nog geen cao is. De werknemers in Wapenveld bijten dan het spits af en dinsdag sluiten hun collega’s in Sassenheim zich aan. Op woensdag nemen de werknemers uit Hengelo het stakingsstokje over van Wapenveld en donderdag wordt het werk ook in Arnhem voor 48 uur gestaakt.

Volgens Erik de Vries van FNV Procesindustrie is het gat tussen wat AkzoNobel biedt en wat de medewerkers willen veel te groot. ‘Het bedrijf reageerde niet afdoende op het in juli gestelde ultimatum en ook de zomervakantie heeft AkzoNobel niet tot inkeer gebracht’, aldus De Vries. ‘Er rest de werknemers niets anders dan opnieuw te staken voor meer zekerheid en loon.’

Naast een loonsverhoging van 3,5 procent willen de medewerkers afspraken over duurzame inzetbaarheid. De Vries: ‘De werkdruk is zo hoog dat er echt concrete afspraken moeten komen om deze in te dammen. Bovendien willen de mensen op een gezonde manier hun pensioen halen.’ Daarnaast moet het bestaande sociale plan worden verlengd tot 2022 en voor de werknemers van het verkochte bedrijfsonderdeel Specialty Chemicals wil FNV een werkgelegenheidsgarantie voor vijf jaar afspreken.