nieuws

Aanleg waterstofleiding in Delfzijl

Publicatie

3 nov 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Groningen Seaports, infrastructuur, waterstof

Groningen Seaports is begin november gestart met de aanleg van een waterstofleiding op het terrein van het Chemie Park in Delfzijl. Het gaat hier om een leiding tussen AkzoNobel en het toekomstige waterstoftankstation van Pitpoint.

Groningen Seaports heeft hiervoor een innovatieve buisleiding ontwikkeld waardoor de leiding sneller en goedkoper kan worden gelegd. Ook zijn de onderhoudskosten vele malen lager dan bij soortgelijke leidingen.

Waterstofbussen

De verwachting is dat Qbuzz vanaf 2018 twee waterstofbussen inzet tussen Delfzijl, Groningen en Assen. AkzoNobel levert hiervoor de waterstof. Het gaat om een pilotproject met een looptijd van vijf jaar.

Waterstofinfrastructuur

De investering in de waterstofinfrastructuur is een relatief groot deel van de totale investering. Groningen Seaports legt deze waterstofinfrastructuur aan om zo de ontwikkelingen voor waterstof te kunnen faciliteren binnen haar beheergebied. Samen met andere bedrijven in het havengebied onderzoekt Groningen Seaports op dit moment de mogelijkheden voor uitbreiding en aansluiting op deze waterstofinfrastructuur.

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland