HomeArchiefAEB stelt verbrandingslijnen gedeeltelijk buiten bedrijf

AEB stelt verbrandingslijnen gedeeltelijk buiten bedrijf

Afvalverbrandingsinstallatie AEB neemt een deel van zijn verbrandingslijnen uit bedrijf. Sinds vorig jaar staat AEB onder verscherpt toezicht van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied na een serie branden. Bij het doorvoeren van verbeteringen boekte het bedrijf echter te weinig progressie. AEB hoopt de achterstand nu te kunnen inhalen. De warmtelevering blijft gewaarborgd.

Het Afvalenergiebedrijf startte mede naar aanleiding van het verscherpt toezicht een verbetertraject die de veiligheid van de installaties en systemen optimaliseert. De snelheid waarmee het bedrijf de verbeteringen doorvoert, is tot nu toe onvoldoende. Om de veiligheid te borgen, constateerden medewerkers en het management dat het noodzakelijk is de verbrandingslijnen gedeeltelijk uit bedrijf te nemen. AEB is daarmee gestart.

Op niveau brengen

AEB besloot tot deze drastisch andere aanpak om de veiligheid van haar medewerkers te kunnen blijven borgen. Het bedrijf brengt de installaties versneld op het niveau dat nodig is voor een betrouwbare en voorspelbare productie van afvalverwerking en energielevering.

Mede dankzij de steun van collega’s uit de afvalverwerkingsbranche blijft AEB tijdens het programma in staat haar publieke taak van het verwerken van huishoudelijk afval van Amsterdam en de regio uit te voeren. Ook de warmtelevering blijft in deze periode geborgd.

Slibverbranding AEB

De afvalverwerker blijft in overleg met al haar partners en stakeholders over het minimaliseren van de gevolgen van de gedeeltelijke sluiting. In dat kader praat AEB met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht over de gevolgen voor de verwerking van het slib van de rioolzuiveringsinstallaties in Amsterdam en omringende gemeentes binnen het waterschapsgebied.

Achterstallig onderhoud

De aanpak houdt in dat AEB vier van de zes verbrandingslijnen gecontroleerd uit bedrijf neemt. Twee lijnen blijven in bedrijf, zij het op een lagere verwerkingscapaciteit. AEB voert in het in bedrijf zijnde gedeelte van de installatie een programma van maatregelen door dat zich richt op het wegwerken van achterstallig onderhoud. Daarnaast verbetert het zijn processen, werkwijzen en cultuur.

Zodra het verbeterprogramma in het in bedrijf blijvende deel succesvol is afgerond, worden de volgende twee verbrandingslijnen weer in gebruik genomen. Daar wordt dan het verbeterprogramma doorgevoerd.

Tot slot volgen de resterende verbrandingslijnen. De doorlooptijd van het hele programma zal komende maanden in beslag nemen. Na afronding van het programma zijn alle verbrandingslijnen weer volledig in gebruik.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl