nieuws

Akzo krijgt rekening voor mislukt cao-overleg

Publicatie

26 mei 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – De cao-onderhandelingen tussen Akzo Nobel en de vakbonden zijn vastgelopen, nadat Akzo niet akkoord ging met looneisen van FNV Bondgenoten. De bond voelt zich niet langer gebonden aan afspraken met het kabinet over bevriezen van de lonen nu het voorjaarsoverleg op niets is uitgelopen.
Partijen konden het noch over een langlopende noch over een kortlopende cao (tot 2005) eens worden. FNV Bondgenoten stelde bij het chemieconcern een structurele looneis van 1,25% voor een eenjarige cao. De grootste bedrijvenbond voelt zich na het mislukken van het voorjaarsoverleg niet meer gebonden aan afspraken uit het najaarsoverleg. Daarin is door sociale partners en overheid afgesproken om de lonen te bevriezen teneinde de economie uit het slop te halen.
Nu het overleg over voortzetting van dit beleid is mislukt op afspraken over een prepensioenregeling, voelen de FNV-bonden zich niet meer gehouden aan de gemaakte loonafspraak. Minister De Geus van Sociale Zaken liet gisteren weten dat dit jaar in negen van de 21 cao's de loonafspraken al zijn geschonden. Volgens berekeningen van zijn ministerie is sprake van een stijging met 0,2 procent.
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het mislukte voorjaarsoverleg en de consequenties daarvan. De Akzo-cao loopt eind mei af en is nu de eerste waar het overleg op vastloopt. De cao voor de metalektro-industrie volgt eind juni. Over de reeds afgelopen cao's van DSM (eind maart), KLM en TPG (eind april) lopen de onderhandelingen nog.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.