nieuws

Akzo Nobel ontvangt bod voor Coating Resins

Publicatie

15 okt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

ARNHEM – Akzo Nobel heeft van Nuplex Industries Limited een bod van 110 miljoen euro (exclusief liquide middelen en vrij van schuld) ontvangen voor de Coating Resins-activiteiten.
Over 2003 bedroeg de omzet van Coating Resins 256 miljoen euro, met een EBITDA van achttien miljoen (voor doorberekening van corporate kosten).
In september 2003 heeft Akzo Nobel het voornemen bekend gemaakt om Coating Resins te verkopen om daarmee de balans te versterken en meer financiële bewegingsruimte voor de onderneming te creëren.
“Deze verkoop voltooit een omvangrijke reeks desinvesteringen uit de Chemie-portefeuille, die bij definitieve afwikkeling ongeveer een miljard euro zullen hebben opgebracht. De opbrengsten zullen wij gebruiken voor het verminderen van schulden en voor een aanzienlijke impuls van de groeisectoren in onze portefeuille die voldoen aan onze financiële criteria”, aldus Hans Wijers, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo Nobel.
De overname wordt naar verwachting definitief in het laatste kwartaal van 2004. Ze omvat alle activiteiten, inclusief deelnemingen in twee geconsolideerde joint ventures in Maleisië en Indonesië en een niet-geconsolideerde joint venture in Thailand. Alle medewerkers – ongeveer 850, waarvan circa een derde in Nederland – gaan over naar de nieuwe eigenaar. Andere belangrijke locaties liggen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De ondernemingsraden en vakorganisaties zijn ingelicht en de adviesprocedures zullen binnenkort beginnen. Waar nodig wordt de regelgevende instanties gevraagd om toestemming te verlenen.
Coating Resins richt zich primair op industriële coatingssegmenten met bijzondere nadruk op OEM(Original Equipment Manufacturer)-automotivelakken, autoreparatielakken, kunststoffen en speciale metalen. Belangrijke productlijnen zijn acrylverven (op oplosmiddel- en watergedragen basis), alkydharsen (hoofdzakelijk op oplosmiddelbasis), polyesterharsen (op oplosmiddel- en poederbasis) en aminoharsen (op oplosmiddelbasis).
Nuplex Industries Limited, met hoofdkantoor in Auckland, Nieuw-Zeeland, is gespecialiseerd in harsen voor de verf-, lijm-, inkt-, glasvezel- en papierindustrie, alsmede in beschermende en decoratieve vloerproducten en waterbestendige en speciale pleistersystemen voor de bouw.
UV/EB Resins is geen onderdeel van deze overname maar wordt apart verkocht, zoals aangekondigd op 7 oktober. Ook de activiteiten van Printing Ink Resins, vroeger een onderdeel van de business unit Resins, vallen buiten deze verkoop. Printing Ink Resins is samengegaan met de activiteiten van Pine Specialties. Pine Specialties opereert nu als Ink and Adhesives Resins en is een onderdeel van de business unit Pulp and Paper Chemicals (handelend onder de naam Eka Chemicals).
Coating Resins heeft productielocaties in Bergen op Zoom, Londen (Verenigd Koninkrijk), Louisville (Kentucky) en East St. Louis (Illinois) in de Verenigde Staten, São Paulo (Brazilië), Surabaya (Indonesië) en Melaka (Maleisië). In Suzhou (China) is een geheel nieuwe fabriek in gebruik genomen. Het hoofdkantoor van Coating Resins bevindt zich in Bergen op Zoom.
SNS-analist Geert-Jan Hoppers vindt het bod licht tegenvallend, maar positief is dat Akzo Nobel de desinvestering van de onderdelen redelijk snel heeft afgerond. Hoppers had een hogere winstgevendheid voor ogen voor Coating Resins, dat naar nu blijkt een operationele winstmarge van circa zeven procent behaalde in 2003.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.