nieuws

Akzo sluit als eerste de boeken

Publicatie

2 okt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Akzo Nobel presenteerde gisteren als eerste hoofdfonds in de AEX zijn jaarverslag op internet. Tot nu toe kwam Philips altijd als eerste van de grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven met de cijfers.
Sinds 2000 probeert de raad van bestuur de boeken steeds sneller te sluiten. Ten opzichte van vorig jaar heeft Akzo nu een week gewonnen.
Minder vlug is het chemieconcern met het toepassen van de code Tabaksblat met gedragsregels voor goed ondernemingsbestuur. Pas toe of leg uit waarom je afwijkt, zo luidt de opdracht van de code aan beursgenoteerde ondernemingen. Officieel hoeven zij pas in het jaarverslag over 2004 verantwoording af te leggen over zaken als onafhankelijkheid van commissarissen, certificering van aandelen en topsalarissen. Maar een beetje zichzelf respecterende multinational met gevoel voor transparantie geeft beleggers natuurlijk dit jaar reeds een voorproefje.
Akzo topman Hans Wijers zegt het grootste gedeelte van de code Tabaksblat te onderschrijven en bereidt zijn kapitaalverschaffers er alvast op voor dat het bedrijf op punten gaat afwijken van de code. Meer dan vier andere commissariaten voor Akzo-commissarissen, bindende voordracht van bestuur en commissarissen (dus geen invloed voor aandeelhouders) en een oud-bestuurder die als commissaris zowel belonings- als benoemingscomité voorzit. Dat laatste zijn volgens Tabaksblat zelfs twee zonden tegelijk. Bestuur en commissarissen willen deze punten tijdens de aandeelhoudersvergadering, ter sprake brengen. Die discussie met aandeelhouders vindt plaats op 22 april.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.