nieuws

AkzoNobel en Atul willen MCA-fabriek bouwen in India

Publicatie

12 dec 2016

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AkzoNobel, Atul, MCA

AkzoNobel en Atul hebben aangekondigd om samen in India te willen investeren in de productie van monochloorazijnzuur (MCA) in een nieuwe, nog te bouwen fabriek in Gujarat op de site van Atul. Beide partijen nemen een belang van 50 procent in de fabriek.

Atul is een wereldwijde leverancier van de herbicide 2,4-D (dat MCA als belangrijke grondstof heeft), en AkzoNobel heeft naar eigen zeggen een leidende positie in de MCA markt. Het chemiebedrijf heeft fabrieken in Nederland, China, Japan en de Verenigde Staten. De investering is afhankelijk van wettelijke goedkeuringen en de ondertekening van de definitieve overeenkomsten.

Door de samenwerking zal chloor en waterstof geproduceerd door Atul gebruikt worden om MCA te produceren, waarbij gebruik wordt gemaakt van enerzijds de bestaande infrastructuur bij Atul en anderzijds de milieuvriendelijke zuurstoftechnologie van AkzoNobel. Bij aanvang heeft de installatie een capaciteit van 32 kiloton, die in de toekomst uitgebreid kan worden tot 60 kiloton. De fabriek zal voldoende MCA produceren om aan de behoeften van Atul te voldoen, AkzoNobel zal het overige deel via de markt verhandelen, vooral in India.

MCA is een belangrijke bouwsteen voor de chemische industrie en wordt gebruikt in een grote verscheidenheid van chemische stoffen. Klanten en AkzoNobel gebruiken bijvoorbeeld MCA om verdikkingsmiddelen te produceren voor voedsel, olie, mijnbouw, persoonlijke verzorging en wasmiddelen. Het product wordt ook gebruikt in landbouwchemicaliƫn, hechtmiddelen, farmaceutische producten, thermo-stabilisatoren, oppervlakteactieve stoffen en cosmetica.