nieuws

AkzoNobel lanceert start-up challenge voor chemie

Publicatie

18 jan 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AkzoNobel, challenge

AkzoNobel introduceert de ‘challenge’ Imagine Chemistry, waarin start-ups, studenten, onderzoeksgroepen en wetenschappers uit de hele wereld gezamenlijk kennis op het gebied van chemie inzetten om oplossingen te bieden voor uitdagingen in het huidige speelveld.

Imagine Chemistry wordt georganiseerd in samenwerking met KPMG om een aantal specifieke maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en nieuwe duurzame kansen te identificeren voor AkzoNobel.

‘Wij zijn van mening dat open innovatie vitaal is, om zowel intern als extern ideeën te vinden om de technologie verder te ontwikkelen en wederzijds te profiteren van creatief denken. Met al onze kennis van chemie kunnen we zelfs de grootste problemen van onze tijd gezamenlijk aanpakken’, aldus Peter Nieuwenhuizen, RD&I Director voor de Speciality Chemicals business van AkzoNobel.

Imagine Chemistry zoekt gericht naar oplossingen op de volgende vijf gebieden: Innovaties in kunststofrecycling, afvalwater-vrije chemische installaties, alternatieven voor kunststof op basis van cellulose, biologische en afbreekbare surfactanten en bindmiddelen en biologische bronnen van ethyleen.

Daarnaast zijn er ‘open challenges’ voor brede ideeën op twee verdere gebieden: hoogreactieve chemie & technologie en duurzame alternatieven voor bestaande technieken. De challenge heeft een zakelijk oogmerk en ideeën moeten binnen drie tot vijf jaar commercieel inzetbaar zijn.

Ideeën realiseren

Deelnemers kunnen hun ideeën indienen via het speciale Imagine Chemistry platform. Iedereen die zich inschrijft zal feedback ontvangen van de chemiedeskundigen van AkzoNobel.

Winnaars krijgen de kans om hun ideeën daadwerkelijk commercieel te realiseren. Nieuwenhuizen: ‘We geven toegang tot klanten, investeerders en experts. We bieden daarnaast mentorschap en een accelerator-programma. De samenwerking kan vele vormen aannemen: een overeenkomst voor gezamenlijke ontwikkeling, het organiseren van partnerships of AkzoNobel kan als eerste klant of investeerder optreden. Ons uiteindelijke doel is om samen te innoveren”.

De challenge volgt op een recente aankondiging van AkzoNobel om deel te nemen aan een gezamelijk investeringsfonds van Icos Capital, ter waarde van 50 miljoen euro. Dit fonds richt zich op het investeren in vernieuwende start-ups op het gebied van chemie en schone technologie. Ook heeft het bedrijf plannen om een Open Innovation Center op te zetten bij de AkzoNobel Chemicals Research Facility in Deventer.

Bron: AkzoNobel