nieuws

AkzoNobel presenteert winnaars Imagine Chemistry

Publicatie

6 jun 2017

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AkzoNobel, chemie, innovatie

Er waren wereldwijd 220 aanmeldingen voor AkzoNobels start-up challenge Imagine Chemistry. De twintig finalisten hebben deelgenomen aan een driedaagse evenement in Deventer waar uiteindelijk tien winnaars werden gekozen. Tien start-ups, waaronder twee Nederlandse en één Belgisch initiatief, krijgen de gelegenheid hun duurzame ideeën over chemie verder uit te werken.

Imagine Chemistry, een initiatief van AkzoNobel en KPMG, werd georganiseerd om specifieke maatschappelijke uitdagingen aan te pakken binnen zeven uitdagingsgebieden. Deze variëren van het vinden van baanbrekende oplossingen voor het recyclen van plastics tot het creëren van afvalwatervrije chemische installaties en het vinden van groene alternatieven voor bestaande technieken en grondstoffen. Daarnaast is het doel nieuwe duurzame kansen te vinden voor de chemietak van AkzoNobel.

Peter Nieuwenhuizen, directeur RD&I Specialty Chamicals, was niet alleen onder de indruk van het aantal aanmeldingen, maar ook van de kwaliteit. ‘Het was niet eenvoudig om uit de 220 aanmeldingen, twintig finalisten te kiezen. In sommige gevallen was het voor een deelnemer nu gewoon te vroeg en hopen we dat ze volgend jaar weer mee doen.’ De start-ups brengen verfrissende ideeën in vanuit nieuwe perspectieven. ‘Vanuit AkzoNobel bieden wij vervolgens veel kennis en ervaring, een sterk netwerk en goede begeleiding op het traject van upscalen en vermarkten.’

Winnaars

Zaterdag 3 juni 2017 werden tien winnaars  bekend gemaakt. Drie overall winnaars hebben ‘joint development agreements’ aangeboden gekregen met AkzoNobel’s Specialty Chemicals om de ideeën verder uit te werken en, uiteindelijk, daadwerkelijk op de markt te brengen. Dit zijn drie initiatieven vanuit de US: Ecovia Renewables, Industrial Microbes en Renmatix. Bij de overige zeven start-ups die tot winnaar werden uitgeroepen – winnaars worden begeleid door experts en/of maken gebruik van de mogelijkheden van AkzoNobel’s Deventer Open Innovation Center – zaten twee Nederlandse en één Belgische deelnemer.
Het Belgische InOpSys, een initiatief van Steven de Laet en Gertjan de Jong, biedt bedrijven de kans om on-site met een modulaire, mobiele unit afvalwater te ontdoen van giftige en niet-afbreekbare stoffen. Filligrade, een Nederlandse uitvinding van Wim Nijhof and Johan Kerver – staat voor een manier om plastics te voorzien van een watermerk waarmee het materiaal en/of de producent eenvoudig kan worden geïdentificeerd. Het watermerk kan worden uitgelezen door camera’s. Tot slot viel ook het idee MISQ van Gertjan de Jong in de prijzen. De miscanthus is een grassoort die kan worden ingezet als groen alternatief voor niet-duurzame materialen die nu worden gebruikt om cellulose te maken.

Imagine Chemistry maakt deel uit van een serie van activiteiten waarmee AkzoNobel haar focus op innoveren wil versterken en een sterke band wil opbouwen met start-ups om samen met hen op zoek te gaan naar nieuwe kansen voor groei. Het is de bedoeling dat in januari 2018 de inschrijving wordt geopend voor de tweede editie van Imagine Chemistry.

Op de foto: Peter Nieuwenhuizen

Fotocredit: Laura van der Linde
Bron: AkzoNobel

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek