HomeArchiefAmeland test onderwatervlieger

Ameland test onderwatervlieger

Op Ameland vinden binnenkort de eerste testen plaats met de onderwatervlieger van het Nederlandse bedrijf SeaQurrent: de TidalKite. Na enkele jaren van testen met diverse schaalmodellen startte Getijdencentrale Waddenzee met de demonstratie van de TidalKite.

De TidalKite onderwatervlieger heeft een eenvoudig, maar robuust ontwerp en zit vol slimme elektronica en software. De vlieger is met een hightech kabel aan een ‘monopile’ in de zeebodem verankerd en vliegert onder water dwars op de stroming. De door de vlieger opgewekte trekkracht drijft een hydromotor aan, die een generator laat draaien en groene elektriciteit opwekt.

De vlieger bestaat uit meerdere, achter elkaar geplaatste vleugels. Hierdoor dekt de TidalKite een groot oppervlak en oogst een zo groot mogelijke hoeveelheid energie. De hoge energieopbrengst maakt de TidalKite bij uitstek geschikt voor het benutten van het stromende water in stroomgeulen tussen de Waddeneilanden.

Het volledige TidalKite systeem is zo ontworpen dat deze ecologisch verantwoord inpasbaar is. Onderzoek en waarnemingen bij eerdere testen in de Waddenzee, door de Rijksuniversiteit Groningen en door ecologen, bevestigen dit.

Getijdenstroming

Getijdenenergie is dagelijks beschikbaar. Het is een belangrijke aanvulling op elektriciteitsproductie uit zon en wind en efficiënt in te passen in het bestaande elektriciteitsnetwerk. Zo kan het elektriciteitsnet op de Wadden eilanden optimaal benut worden en de infrastructuur (‘Wadkabels’) naar de vaste wal worden beperkt.

De TidalKite kan dicht bij de kust worden geplaatst. Hierdoor blijft de lengte van de benodigde elektriciteitskabels beperkt. Bovendien is installatie en onderhoud van het TidalKite systeem relatief eenvoudig en zijn specialistische, dure schepen hiervoor niet nodig. Één getijdenvlieger produceert veel elektriciteit in verhouding tot haar gewicht en is perfect te optimaliseren voor de vrijwel constante stromingcondities in de Waddengeulen.

Getijdencentrale Waddenzee

Eén TidalKite wekt genoeg elektriciteit op om maximaal 700 huishoudens een jaar lang van groene stroom te voorzien. TidalKites in de stroomgeulen tussen de Waddeneilanden kunnen voorzien in ongeveer zeventig procent van het totale elektriciteitsverbruik van de eilanden en zo’n twintig procent van de huishoudens in de Waddenkustgemeentes.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl