HomeTransitieElektrochemieArcelorMittal en John Cockerill willen lage-temperatuur elektrolysefabriek bouwen
Overeenkomst John Cockerill ArcelorMittal

ArcelorMittal en John Cockerill willen lage-temperatuur elektrolysefabriek bouwen

ArcelorMittal en John Cockerill hebben plannen om een lage-temperatuur ijzerelektrolyse fabriek te bouwen. Deze installatie maakt gebruik van de zogenaamde Volteron-technologie. In eerste instantie zal de fabriek 40.000 tot 80.000 ton ijzerplaten per jaar maken. Het is de bedoeling dat de plant in 2027 wordt opgestart. Uiteindelijk moet de capaciteit groeien tot 300.000 en 1 miljoen ton per jaar.

De twee bedrijven werkten al enkele jaren samen in de ontwikkeling van een innovatief elektrochemisch proces om ijzeroxide te verwerken tot ijzerplaten. De twee voerden hiertoe een gezamenlijk project uit, waarin ook een aantal andere bedrijven en universiteiten deelnamen. ArcelorMittal en John Cockerill hebben nu een exclusieve overeenkomst gesloten om de resultaten van dit project verder te ontwikkelen.

De zogeheten Volteron-technologie is een direct elektrolyse proces dat bij lage temperatuur plaatsvindt. Het wordt gebruikt om ijzer met behulp van elektriciteit uit ijzererts te winnen. Het proces is op pilotschaal bewezen. De ijzeren platen die met dit proces worden gemaakt, worden tot staal verwerkt in een vlamboogoven.

ArcelorMittal wil het proces voor 2027 op commerciële schaal uitvoeren en hiermee het eerste bedrijf zijn dat staal kan maken via lage temperatuur elektrolyse. De bedrijven maken niet bekend waar de nieuwe fabriek gebouwd zal worden. Ook maken ze geen investeringsbedrag bekend.

Drie technologieën

Directe elektrolyse is één van de drie technologieën waarnaar ArcelorMittal kijkt om de CO2-uitstoot te verminderen. Het bedrijf onderzoekt daarnaast de mogelijkheden van Smart Carbon en Innovative-DRI.

In het geval van Smart Carbon moeten de hoogovens worden aangepast om gebruik te kunnen maken van schone energiebronnen zoals bio-energie. Daarbij wordt het CO2 afgevangen en opgeslagen. Innovative DRI maakt gebruik van waterstof in plaats van fossiele brandstoffen om Direct Reduced Iron te maken.

Gent

ArcelorMittal nam eind vorig jaar op haar site in Gent haar nieuwe CCU-installatie in gebruik. Dit project, Steelanol, zet de afvalgassen uit het staalproductieproces en uit afvalbiomassa om in ethanol. Afgelopen maand werd het eerste ethanol via het nieuwe proces geproduceerd. Ook werkt het bedrijf op de Gentse site aan het Torero-project, waarbij biomassa als brandstof in de hoogoven wordt gebruikt. De komende twee jaar wil het bedrijf hier een tweede installatie aan toevoegen.

Delen: