HomeTransitieCCUSArcelorMittal Gent neemt CCU-installatie in gebruik

ArcelorMittal Gent neemt CCU-installatie in gebruik

ArcelorMittal  heeft in Gent  zijn vlaggenschipproject voor koolstofafvang en -gebruik geopend. De CCU-installatie van 200 miljoen euro is de eerste in zijn soort in de Europese staalindustrie. Het Ssteelanol-project maakt deel uit van een multi-technologie strategie om de koolstofuitstoot in de Gentse fabriek te verminderen.

De CCU-fabriek maakt gebruik van geavanceerde koolstofrecyclingtechnologie, ontwikkeld door LanzaTech, en gebruikt biokatalysatoren om koolstofrijke afvalgassen uit het staalproductieproces en uit afvalbiomassa om te zetten in geavanceerde ethanol. Die dient als bouwsteen voor de productie van een verscheidenheid aan chemische producten, waaronder brandstof voor transport, verf, kunststoffen, kleding en zelfs cosmetische parfum. De geavanceerde ethanol zal door ArcelorMittal en LanzaTech gezamenlijk op de markt worden gebracht.

Zodra de productie de volledige capaciteit bereikt, zal de Steelanol-installatie 80 miljoen liter geavanceerde ethanol produceren, bijna de helft van de totale huidige vraag naar geavanceerde ethanol voor het mengen van brandstoffen in België. De jaarlijkse koolstofemissies van de fabriek in Gent zullen met 125.000 ton dalen. Andere partners betrokken bij het Steelanol-project zijn Primetals Technologies en E4tech.

In het eerste kwartaal  2023 start ArcelorMittal Gent ook met het Torero-project. Dit project van 35 miljoen euro is bedoeld om duurzame biomassa te verwerken als grondstof in de hoogoven, waardoor er minder fossiele kolen worden gebruikt. Dit project zal de jaarlijkse koolstofuitstoot in Gent met 112.500 ton verminderen. ArcelorMittal Gent wil de komende twee jaar een tweede reactor toevoegen aan zijn Torero-project, waardoor de omvang van het project verdubbelt.

Delen:
Tags

monique@industrielinqs.nl