HomeArchiefArcelorMittal investeert 1,1 miljard om CO2-uitstoot te verminderen

ArcelorMittal investeert 1,1 miljard om CO2-uitstoot te verminderen

ArcelorMittal investeert 1,1 miljard euro in de bouw van een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI) en twee nieuwe elektrische ovens in Gent. De staalproducent ondertekende daarvoor een intentieverklaring met de Belgische en Vlaamse regering.

ArcelorMittal Belgium wil de CO2-uitstoot tegen 2030 met ongeveer 3,9 miljoen ton per jaar verminderen. De bouw van een installatie voor direct gereduceerd ijzer (DRI) moet daarbij helpen. Deze installatie krijgt een capaciteit van 2,5 miljoen ton. Ook bouwt het bedrijf twee elektrische ovens. Deze werken parallel met de state-of-the-art hoogoven die klaar is om afvalhout en plastics te gebruiken als alternatief voor fossiele koolstof.

DRI-installatie

Een DRI-installatie gebruikt aardgas en uiteindelijk mogelijk waterstof, in plaats van steenkool, om ijzererts te reduceren. Dit leidt tot een grote vermindering van de CO2-uitstoot in vergelijking met de productie van staal via de hoogovenroute. De twee elektrische ovens smelten het ‘direct reduced iron’ en het staalschroot, dat vervolgens in de staalfabriek wordt omgevormd tot plakken en vervolgens verder wordt verwerkt tot eindproducten.

Zodra de DRI-installatie en elektrische ovens zijn gebouwd, komt er een overgangsperiode waarin de productie geleidelijk van hoogoven A naar de DRI-installatie en elektrische ovens verschuift. Daarna wordt hoogoven A gesloten omdat deze dan aan het einde van zijn levensduur is.

De steun van zowel de Belgische als de Vlaamse regering voor dit project is van cruciaal belang vanwege de aanzienlijke kosten.

Delen:
Author