HomeArchiefArcelorMittal start CCS-pilotinstallatie in Gent op
MHI Arcelor CCS

ArcelorMittal start CCS-pilotinstallatie in Gent op

ArcelorMittal, Mitsubishi Heavy Industries (MHI), BHP en Mitsubishi Development hebben de pilotinstallatie voor CO2 afvang bij de hoogovens van ArcelorMittal Gent in België succesvol opgestart. Het is de bedoeling dat de installatie één tot twee jaar in Gent zal draaien. Tijdens deze periode testen de partijen de haalbaarheid om de technologie op te schalen.

De bedrijven hebben sinds januari op de site aan de bouw en oplevering van de installatie gewerkt. In 2022 kwamen de ondernemingen overeen om de CO2-afvangtechnologie van MHI op de site van ArcelorMittal in Gent gedurende enkele jaren te testen. In eerste instantie zetten de partijen de unit in om de werking met hoogovengas en herverhittingsovengas te testen. Daarna zullen zel de installatie ook testen met rookgassen uit bijvoorbeeld een Direct Reduced Iron plant.

De testperiode op de site in Gent bestaat uit twee fases. In de eerste fase willen de bedrijven 300 kg CO2 per dag verwijderen en afvangen uit het afvalgas uit de hoogovens. Dit is volgens MHI een grote technische uitdaging omdat dit ‘top gas’ veel verschillende verontreinigingen bevat. In een tweede fase onderzoeken de bedrijven het afscheiden en afvangen van CO2 in de afgassen van de herverhittingsoven van de warmwalserij. Hier wordt een mengsel van industriële gassen verbrand. Dit gaat om onder meer cokesgas, hoogovengassen en aardgas.

Foto: MHI

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl