HomeGrondstoffenBiogrondstoffenArgent Energy bouwt glycerineraffinaderij in Amsterdamse haven

Argent Energy bouwt glycerineraffinaderij in Amsterdamse haven

Argent Energy, een Europese fabrikant van biobrandstoffen, is begonnen met de voorbereidingen voor de bouw van een glycerineraffinaderij in de Haven van Amsterdam, waarmee 50.000 ton glycerine per jaar geproduceerd kan worden. De opstart van de nieuwe fabriek wordt eind volgend jaar verwacht.

Glycerine komt vrij bij de productie van biodiesel. Argent zal dit opwerken zodat het inzetbaar is in de chemische industrie. Argent kondigde eerder dit jaar aan de biodieselproductie in Amsterdam te vervijfvoudigen tot 540.000 ton per jaar. De productie van glycerine, een bijproduct van biodiesel, neemt hierdoor ook toe.

Zuiverheid

Ruwe glycerine is voor direct gebruik niet zuiver genoeg omdat er nog stoffen in zitten als water, zouten en MONG (Matter Organic Non Glycerol). Daarom investeert Argent Energy nu in een raffinaderij die de glycerine kan opwerken tot 99,7% zuiverheid. Het Italiaanse bedrijf Andreotti Impianti levert de technologie en apparatuur. Naar verwachting start Argent in december 2023 met de productie. In de fabriek wordt het ruwe glycerine gedestilleerd en gepolijst. Het bedrijf maakt gebruik van speciale tanks, pijpleidingen en laaddocks om de zuiverheid van het product te waarborgen.

Toepassing

Gezuiverde glycerine kan dienen als grondstof voor de productie van ethyleenglycol of propyleenglycol (een antivriesmiddel). Ook kan de glycerine gebruikt worden als weekmiddel tijdens de productie van polymeren, zoals kunststoffen en schuim. Daarnaast wordt glycerine ook toegepast in de productie van epichloorhydrine, een hoofdbestanddeel voor het maken van epoxyharsen.

Verhoogde productiecapaciteit

Erik Rietkerk, CEO van Argent Energy: “Deze raffinaderij zal helpen om daadwerkelijk waarde toe te voegen aan een bijproduct die normaal gesproken een beperkte toepassingsmogelijkheid heeft. Het draagt ook bij aan CO2-reductie uit industriële processen waarin geraffineerde glycerine een belangrijk onderdeel is. Samen met onze verhoogde productiecapaciteit van FAME (biodiesel) laat de bouw van deze glycerineraffinaderij zien dat wij echt geloven in de belangrijke bijdrage van biodiesel aan het uitstootvrij maken van transport en andere industrieën.”

Argent Energy breidt flink uit in Amsterdam

Delen: