HomeTransitieCCUSAvantium krijgt 1,5 miljoen euro EU-subsidie voor plastic uit CO2
Avantium

Avantium krijgt 1,5 miljoen euro EU-subsidie voor plastic uit CO2

Avantium ontvangt een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro voor haar deelname aan een project waarbij CO2 als grondstof voor de productie van polyesters wordt gebruikt. In het project onderzoekt Avantium de toepassing van haar technologieplatform Volta Technology. Hierin past het elektrochemie toe om CO2 om te zetten in hoogwaardige chemische bouwstenen en polyesters.

Avantium ontvangt de subsidie voor haar deelname aan het project HICCUPS. Dit is een acronym voor voor ‘Highly-Innovative technology demonstration for bio-based CO2 Capture and Utilization for production of bulk Plastic applicationS’. Het project heeft een looptijd van vier jaar en ontvangt een subsidie uit het EU Horizon Europe programma. In totaal krijgt het consortium een bijdrage van vijf miljoen euro. Avantium is coördinator van het project. Andere deelnemers zijn Funditec (Spanje), Universiteit van Amsterdam (Nederland), INRAE (Frankrijk), ACCIONA (Spanje), Nova Institut (Duitsland), VTT (Finland), Universiteit van Ferrara (Italië), Tecnopackaging (Spanje), Aqualung (Noorwegen), SINTEF (Noorwegen) en Walki (Finland).

Biogas

Avantium zal in het kader van het project CO2 uit biogas van afvalwaterzuiveringsinstallaties omzetten in het duurzame kunststofmateriaal PLGA (polylactic-coglycolic acid). PLGA met 80% glycolzuur of meer heeft een uitstekende barrière tegen zuurstof en vocht en goede mechanische eigenschappen. Het is bovendien recycleerbaar en zowel thuis composteerbaar als in zee afbreekbaar. PLGA kan bijvoorbeeld worden gebruikt als coatingmateriaal en in gegoten plastic materialen. Daarmee is PLGA een goed alternatief voor fossiel polyethyleen.

Delen:

monique@industrielinqs.nl