HomeChemieBASF kwartaalcijfers ‘degelijk’ – maar snijdt stevig in kosten
Verbundsite BASF Ludwigshafen

BASF kwartaalcijfers ‘degelijk’ – maar snijdt stevig in kosten

Vandaag heeft BASF haar kwartaalcijfers bekend gemaakt. Tevens maakte het bedrijf een kostenreductieprogramma bekend waarmee jaarlijks 500 miljoen euro bespaard moet worden.

Het bedrijf draaide een omzet van 21,9 miljard euro. Dat was 12 procent hoger dan over hetzelfde kwartaal vorig jaar. De EBIT kwam echter uit op 2,3 miljard euro, wat ruim 500 miljoen lager was dan in 2021. De hoge omzet was vooral een gevolg van de hogere prijzen die het bedrijf rekende in praktisch alle sectoren. De volumes waren namelijk lager dan een jaar eerder. Vooral de Chemicals en Materials divisies zagen een flinke daling in inkomsten.

Kostenreductie

Zoals het bedrijf twee weken geleden al aankondigde, heeft het een kostenbesparingsprogramma in de planning. Jaarlijks wil BASF 500 miljoen euro besparen. De maatregelen zullen voor het einde van 2024 worden geïmplementeerd. Het bedrijf reageert hiermee op de verslechtende trend van de chemiemarkt in Europa en Duitsland de afgelopen tien jaar. Daarnaast spelen hoge gas en energieprijzen een rol. IN de eerste drie kwartalen van 2022 rekende het bedrijf 2,2 miljard euro meer af voor aardgas op haar Europese sites. Ook doet het bedrijf haar beklag over het grote aantal EU-regels waaraan de chemische industrie moet voldoen. ‘Dat zorgt voor onzekerheid’, aldus directeur Martin Brudermüller, ‘deze uitdagende condities bedreigen de internationale concurrentiekracht van Europese producenten en dwingen ons om onze koststructuren zo snel mogelijk en permanent aan te passen.’

Verwachting

Het bedrijf past hoe dan ook haar vooruitzichten over het hele jaar niet aan. Ze verwacht een omzet van tussen de 86 en 89 miljard euro te behalen en een EBIT tussen de 6,8 en 7,2 miljard euro.

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl