HomeArchiefBASF maakt vaart met turquoise waterstof
waterstof

BASF maakt vaart met turquoise waterstof

In Ludwigshafen bouwt Chemiegigant BASF een proefinstallatie voor de pyrolyse van methaan. Naast waterstof produceert het proces geen CO2, maar waardevolle vaste koolstof uit aardgas of biogas. Komend jaar wordt de proefinstallatie in gebruik genomen. Na 2025 volgt mogelijk commerciële opschaling.

Een relatief onderbelicht en schoon alternatief voor de productie van waterstof is methaanpyrolyse, ofwel de turquoise route. Bij deze technologie wordt bij hoge temperatuur bijvoorbeeld in een gesmolten metaallegering methaan gesplitst tot waterstof en pure koolstof. Zonder dat er dus koolstofdioxide wordt gevormd. Naast deze vermeden emissie wordt bovendien extra waarde gecreëerd met het bruikbare koolstof. De toepassingen zijn divers. Denk daarbij aan additief voor staal, vulmiddel in autobanden, grafiet, kleurstof en bodemveredelaar. Lees hier meer over turquoise waterstof.

Proefinstallatie

Chemiereus BASF maakte twee jaar geleden bekend dat ze serieus de optie met methaanpyrolyse onderzoekt. Samen met onder andere gassenproducent Linde, staalbedrijf Thyssenkrupp en verschillende Duitse onderzoeksinstellingen.
Voor BASF is het een van de beoogde routes van het concern om de komende decennia CO2-neutraal te groeien. Volgens het chemieconcern gebruikt zijn variant ongeveer een kwart meer energie dan het traditionele steam methane reforming. De groene, elektrochemische weg vraagt om echter een tienvoud, stellen onderzoekers van het concern. BASF bereidt inmiddels de volgende stappen in het onderzoek voor. Over enkele jaren moeten de eerste proeffabrieken worden gebouwd. Met de bouw van een proefinstallatie in Ludwigshafen lijkt het chemiebedrijf op schema om net na 2025 commercieel op te schalen.

Delen:
Author