HomeDigitaliseringData-analyseBasf neemt nieuwe supercomputer in gebruik
Supercomputer Basf

Basf neemt nieuwe supercomputer in gebruik

Basf heeft op haar site in Ludwigshafen een nieuwe supercomputer in gebruik genomen. Deze nieuwe machine heeft een rekenkracht van 3 petaflops. Dat is flink meer dan de oude computer die ‘slechts’ 1,75 petaflops had.

Basf zet de megacomputer onder andere in om de ontwikkeling van nieuwe moleculen en chemische verbindingen te versnellen. De afgelopen vijf jaar maakte het bedrijf gebruik van haar computer Quriosity. Maar doordat onderzoeksprojecten ingewikkelder worden voldeed de rekenkracht niet meer. De nieuwe machine, die ook Quriosity heet, is geproduceerd door Hewlett Packard Enterprise (HPE). Bijzonder aan deze computer is dat deze wordt gekoeld met behulp van een nieuwe methode, zogeheten warm water koeling. Het systeem absorbeert de warmte direct op de plaats waar deze vrijkomt, en voert de warmte af. Hierdoor is minder energie voor het koelen nodig.

De nieuwe Quriosity is de grootste supercomputer die gebruikt wordt voor industrieel chemisch onderzoek. Het oude model wordt door HPE opgewaardeerd. Naast de nieuwe supercomputer zal het Duitse bedrijf ook meer gebruik gaan maken van cloud computing power.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl