nieuws

Betogers bezetten olieplatforms Shell in Nigeria

Publicatie

12 jun 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LAGOS – Honderden betogers hebben twee olieplatforms van Shell en een van ChevronTexaco in de Nigerdelta in het zuiden van Nigeria bezet. De betogers – mannen, vrouwen en kinderen uit het dorp Kuma – drongen zondag binnen. Door de actie ligt de productie op de platforms, die goed zijn voor 90.000 vaten per dag, stil.
De betogers eisten een gesprek met de topmensen van beide bedrijven. De installaties van Shell liggen in de Ekulama olievelden en produceren 70.000 vaten per dag, Die van ChevronTexaco ligt op het eiland Robert-Kiri en produceert 20.000 vaten.
Een woordvoerder van Shell in Lagos zei dat de betogers tientallen medewerkers verhinderen de platforms te verlaten. Zij hebben niet gezegd wat hen tot hun actie drijft. De woordvoerder zei dat pogingen worden ondernomen om onderhandelingen op gang te brengen.
ChevronTexaco zei de invasie te hebben gemeld bij de autoriteiten van de deelstaat Rivers waartoe het gebied behoort en een ontmoeting te hebben gearrangeerd met gouverneur Peter Odili.
De oliewinning in de Nigerdelta wordt dikwijls onderbroken door gewelddadige acties vanuit arme gemeenschappen die met leden ogen aanzien hoe de olierijkdom onder hun grond vandaan wordt gepompt zonder dat zij er een cent beter van worden. Bijna alle olie die Nigeria uitvoert komt uit de delta. Met 2,5 miljoen vaten per dag bezet Nigeria de zevende laats op de lijst van grootste olieproducenten.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.