nieuws

Bijna hele Yukos-top gevlucht naar buitenland

Publicatie

26 nov 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Vrijwel de gehele top van het belaagde Russische olieconcern Yukos zit in het buitenland en is voorlopig niet van plan terug te keren naar Rusland. De directie, waar sinds de arrestatie van voormalig Yukos-directeur Michail Chodorkovski bijna alleen maar Amerikanen zitting in hebben, vreest dat justitie het na haar campagne tegen de Russische top van het concern, nu ook op hen heeft voorzien.
De gehele zes leden tellende directieraad van Yukos, onder wie algemeen directeur Steven Theede en financieel directeur Bruce Misamore, bevond zich donderdag in Londen, waar zij eerder deze week een vergadering had belegd. Misamore zei zijn terugkeer naar het hoofdkantoor in Moskou te hebben uitgesteld omdat hij woensdag was gebeld door Russische aanklagers met het verzoek naar hun kantoor te komen voor verhoor. Hij zei nog te onderzoeken of de Russische justitie een aanklacht tegen hem voorbereidt.
Misamore verzekerde echter dat de directie niet van plan is Yukos in de steek te laten. Hij zei dat zo snel de situatie in Rusland veilig blijkt, de directie weer terug kan naar Moskou. Volgens hem kan het concern echter ook makkelijk met de directie in het buitenland draaiende gehouden worden.
Beursanalisten waren het daar niet mee eens. "Als de gehele top, inclusief de twee belangrijkste directeuren weg zijn, dan moet het concern op een gegeven moment wel in elkaar storten", zei analist Ronald Smith van Renaissance Capital. "Dit zou de laatste klap kunnen zijn."
De Russische fiscus eist inmiddels zo'n 18,6 miljard euro aan achterstallige belasting van Yukos, een som die het concern met geen mogelijkheid kan betalen. Vorige week maakten de Russische autoriteiten daarom bekend de belangrijkste olieproductie-eenheid van Yukos op 19 december te veilen.
Yukos-oprichter Michail Chodorkovski nam enkele weken na zijn arrestatie op verdenking van fraude en belastingontduiking vorig jaar oktober ontslag, waarna de gehele top van Yukos een nieuwe bezetting kreeg. De meeste Russische leden van de oorspronkelijke directie zitten in het buitenland om vervolging te ontlopen.
Als gevolg van de juridische campagne is Yukos, ooit het succesvolste en meest winstgevende bedrijf van Rusland, 90 procent van zijn oorspronkelijke waarde kwijt. Volgens politiek analisten wil het Kremlin Chodorkovski met de campagne straffen voor zijn steun aan twee oppositiepartijen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.