HomeArchiefBioBTX verwerkt meertouwen tot nieuwe grondstoffen
BioBTX verwerkt meertouwen tot nieuwe grondstoffen

BioBTX verwerkt meertouwen tot nieuwe grondstoffen

TEHO Ropes Europe en BioBTX werken samen om afgedankte landvasten die voor de scheepvaart worden gebruikt, te recyclen. BioBTX gaat er in Delfzijl hoogwaardige drop-in chemicaliën van maken, waarmee nieuwe hoogwaardige kunststoffen kunnen worden gemaakt.

TEHO Ropes Europe is leverancier van synthetische landvasten, staalkabels en afmeerapparatuur. Het bedrijf wil haar klanten de mogelijkheid bieden hun landvasten die aan het einde van hun levensduur zijn, te recyclen. De mogelijkheden daarvoor zijn op dit moment beperkt. De lijnen bestaan vaak uit verschillende soorten polymeren, wat het lastig maakt om ze te recyclen.

BioBTX heeft een technologie ontwikkeld om chemische bouwstenen te produceren uit gerecyclede materialen en hernieuwbare bronnen. Het bedrijf verwacht in het derde kwartaal van 2024 haar eerste fabriek op commerciële schaal in gebruik te kunnen nemen. De fabriek – PETRA Circular Chemicals Plant – wordt gebouwd op Chemiepark Delfzijl, en kan een breed scala aan hernieuwbare en gerecyclede materialen verwerken. Ook meertouwen blijken een geschikte grondstof voor de plant te zijn.

Het streven is voorlopig om 1.000 ton afgedankte landvasten te verwerken in de BioBTX-fabriek, als een van de eerste gecontracteerde grondstoffen. Beide partijen gaan samenwerken om het volume meertouwen verder omhoog te brengen.

Delen:
Tags

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl