blog

Column: Achterkamertjespolitiek

Publicatie

3 mrt 2015

Auteur

Henk Leegwater, Lexxin

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

De OVV heeft recent een rapport uitgebracht over de gaswinning in Groningen. Bijna iedereen krijgt een veeg uit de pan. Maar hoe zit het met de OVV zelf? De Onderzoeksraad voor de Veiligheid is een onafhankelijk orgaan. Destijds zwaar bevochten door haar oprichter en eerste voorzitter Pieter van Vollenhoven. Als je zijn boek Hier onveilig? Onmogelijk! leest, raak je onder de indruk van zijn strijd en hoe hij er uiteindelijk dan toch in geslaagd is, ondanks ontzettend veel tegenwerkingen, een echt onafhankelijke Raad neer te zetten. Terecht, want veiligheid moet je niet vermengen met andere, economische, belangen. Een prestatie van formaat! En nu? Van Vollenhoven moest met functioneel leeftijdsontslag en zijn opvolger is niet door de Raad zelf als onafhankelijk orgaan aangewezen, maar door de minister, ondanks de felle protesten van de vertrekkende voorzitter.
Wat is het resultaat? Tjibbe Joustra werd zijn opvolger. Waar kennen we hem ook al weer van? Inderdaad, hij was destijds baas van het UWV waar hij een miljoenen verslindende verbouwing aan het UWV-kantoor liet plaatsvinden. Dat geld ging uiteraard richting, u raadt het al, de directievertrekken met natuursteen, kersenhout en gouden kranen op de directietoiletten. Hij moest opstappen, maar hem werd wel vanwege de overheid een vervolgfunctie beloofd. Na Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is hij nu dus baas van de OVV. En wat schrijft hij in het gasrapport letterlijk: ‘Begin 2014 besloot de Onderzoeksraad voor Veiligheid, mede op verzoek van de minister van Economische Zaken, een onderzoek te starten naar de besluitvorming over de gaswinning in Groningen.’ Mede op verzoek? Hoezo mede? Hoezo onafhankelijk? Waarom is dit al niet veel eerder gedaan?

 

Groningen beeft
In mijn column van oktober 2013 schreef ik al dat de Vereniging Groninger Bodem Beweging geen gehoor vond bij de OVV. Te absurd voor woorden toch? De veiligheid van de Groningers was ook toen al in het geding, volgens een rapport van het Staatstoezicht op de Mijnen. In die tijd werd door de OVV wel veel aandacht aan Odfjell besteed. Op zich prima. Hoewel, daar was op dat moment geen acuut probleem meer. Odfjell was door de invloed van de toezichthouder DCMR stilgelegd en er was niets dramatisch gebeurd. Intussen beefde Groningen wel voort en kregen de Groningers geen gehoor bij de OVV. Maar ja, Tjibbe Joustra was benoemd op voorspaak van de minister die alle belang had bij de economie en blijkbaar niets met veiligheid ophad. Pieter van Vollenhoven had dus groot gelijk ten aanzien van de benoeming van zijn opvolger. Dat de onafhankelijkheid van de Raad in het geding kwam, is nu wel gebleken. Het levenswerk van Van Vollenhoven lijkt nu toch te grabbel te zijn gegooid.

 

Achterkamertjespolitiek
Twee keer heb ik Pieter van Vollenhoven mogen ontmoeten en spreken. De laatste keer zei hij mij: ‘U moet niet ophouden met werken en doorgaan met veiligheid.’ Ik kan hem geruststellen. Sterker nog, wat hij niet wist is dat ik officieel mijn belangstelling heb getoond voor de twee vacatures in zijn Raad die ontstonden bij zijn vertrek. Veiligheid heeft mijn grote belangstelling en is ook mijn passie. Daarbij denk ik dat mijn kennis en ervaring toch wel heel mooi aansluiten: een ruime operationele verantwoordelijkheid in de chemische procesindustrie, waaronder de functie van plantmanager, en hoogleraar-directeur van de industriële opleiding Process and Product Design gericht op de procesindustrie. Daarnaast ben ik ook nog gebrevetteerd piloot en was ik Safety Manager van mijn zweefvliegclub.
Dacht u dat ik een uitnodiging kreeg om eens te komen praten? Nee hoor. Niet gekwalificeerd wegens onvoldoende banden met de achterkamertjes denk ik. De mensen die nu benoemd zijn hebben geen van allen operationele ervaring in de industrie en zijn vooral actief binnen de overheid geweest. Waren die beter gekwalificeerd dan ik? Waar liggen de veiligheidsproblemen dan? Jammer dat Pieter van Vollenhoven met leeftijdsontslag moest en dat de achterkamertjespolitiek waar hij tegen vocht toch weer heeft weten te zegenvieren. Je suis een Groninger.

 

Henk Leegwater (henk.leegwater@lexxin.com) is zelfstandig consultant.

Henk Leegwater, Lexxin

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.