blog

Column: Blanco

Publicatie

7 aug 2013

Auteur

Katrien Bogaerts

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Ken je het gevoel dat als je naar jezelf kijkt, je een blanco blad ziet? Dat je helemaal opnieuw moet beginnen, van nul af aan, from scratch zoals dat in het Engels wordt gezegd? Het gebeurt wel vaker hoor, op meerdere tijdstippen in je leven.

Het begint bijvoorbeeld al als kind: je start op de schoolbanken en je kijkt terug naar die fantastische kleuterjaren. Dan moet je opeens stilzitten, de hele dag luisteren en nieuwe dingen leren. Als puber de liefde van je leven tegenkomen en niet alleen elkaar maar ook de schoonfamilie moeten leren kennen en moeite moeten doen om aanvaard te worden (In mijn geval door de schoonmama, in jullie geval waarschijnlijk de schoonpapa).

Voor het eerst vooraan op de linkerzetel in de wagen plaatsnemen en alleen maar kunnen denken aan de pedalen en het schakelen vergeten. Starten in een job en toegeven dat al die jaren op de schoolbanken je precies niet veel verder hebben gebracht.

Capabel

Ik zit terug in het laatste geval. Vorige keer vertelde ik jullie dat ik van job zou veranderen en sinds twee weken zit ik in dezelfde functie maar in een ander productieproces in een andere fabriek van een nieuw bedrijf met nieuwe mensen om me heen. En niet te vergeten: tussen een grote verzameling orchideeën, geschonken door mijn nieuwe collega’s! Opnieuw beginnen met het bestuderen van de installatie, de sturing en de werking ervan proberen te begrijpen en niet achterover vallen van alle getallen die apparaten en metingen voorstellen. Gelukkig weet ik uit ervaring dat na een tijdje alle informatie in getalvorm geen chinees meer is, maar nuttige info. Duurt alleen altijd even voordat alles in je hoofd zit. Blanco, weet je wel? Tot dan hoor je de klokken wel luiden, maar hangt de klepel nog in de mist.

Het is een periode waarin ik me opnieuw moet bewijzen, opnieuw moet laten zien dat ik van aanpakken weet en dat ik capabel bent om de job in te vullen, ook al weet ik nog niet honderd procent zeker wat die juist allemaal inhoudt. Een hele uitdaging, zelfs als je gewoon binnen in hetzelfde bedrijf roteert, en nog meer als er nieuwe mensen, een nieuwe sfeer en een nieuwe woon-werk-route bij horen. Ik heb ook maar vier maanden de tijd om mij in te werken, gezien de baby in oktober tevoorschijn komt, en ik wil alles op alles zetten om te laten merken dat ik ervoor wil gaan en niet zomaar mijn tijd wil verdoen. Niet evident, want je start altijd met een hele hoop vragen en in mijn geval komen die in sneltempo. Gelukkig werken er geïnteresseerde mensen om me heen, waarvan ik bij de eerste indruk al wist dat ze me zouden helpen met al mijn (op dit moment nog) domme vragen. Heel belangrijk!

Blanco-moment

Er staan nog wat blanco’s op mijn lijstje voor de komende weken en maanden. Eerst en vooral: verhuizen naar een nieuwe buurt. Alles in dozen steken en beseffen dat je de helft van alle spullen slechts sporadisch gebruikt maar toch niet kunt weggooien. Alles terug uit dozen halen en toch maar beslissen om een aantal dingen weg te gooien. Opnieuw zoeken waar de beste bakker zich bevindt, of zoals een echte Belg het betaamt: de beste frituur.

Vervolgens kunnen we alles installeren voordat de baby wordt geboren. Het overgrote deel van de lezers is mannelijk, maar ik kan jullie verzekeren dat er ook vrouwen bestaan die een blanco-moment ervaren bij het opstellen van de geboortelijst. Hoe moet ik nu weten welk flesjessysteem het beste zal zijn voor de baby? Welke babyfoon het beste zal werken? Allemaal keuzevakjes op mijn blanco formulier dat er maar niet wil uitzien als een beschreven blad. We zullen wel zien. Dat antwoord ik ook op de vraag: wordt het een jongen of een meisje? Alles wat op voorhand niet belangrijk is om je druk over te maken, moet je ook pas aanpakken als de situatie zich stelt. Anders ervaar je nooit meer hoe het voelt om blanco te zijn.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.