blog

Column: ‘Zorg dat je deze golf pakt’

Publicatie

21 feb 2018

Auteur

Binne Visser, Philips

Categorie

iMaintain

Soort

blog

Tags

Maintenance Manager of the Year

Het thema van het iMaintain jaarcongres op donderdag 15 maart is ‘Unlock the next level’ en ik denk dat dat een belangrijke boodschap is voor alle asset owners en maintenance professionals die deze dag naar Harderwijk komen. Een jaar geleden werd ik tijdens dit congres uitgeroepen tot Maintenance Manager of the Year en dat maakt dat ik tijdens het congres co-host ben. Ik draag die dag het stokje over aan mijn opvolger en dan houdt het ambassadeurschap voor mij op. Hoewel, ik ben en blijf enthousiast vertellen over total productive manufacturing, big data en alle verdere mogelijkheden van Industrie 4.0.

Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan kan ik oprecht zeggen dat het winnen van die titel mij veel heeft gebracht. Het heeft ervoor gezorgd dat onderhoud binnen Philips in de spotlights kwam te staan. Laten we eerlijk wezen, we weten allemaal dat dit vakgebied vaak een ondergeschoven kindje is. Het staat achteraan in de keten. Tenzij er moet worden bezuinigd, dan kijkt men al snel naar onderhoud.

Met het winnen van de titel was er opeens zeer veel belangstelling voor wat wij hier doen. Intern, Philips wereldwijd, maar ook extern. Als ik had gewild, dan had ik iedere week ergens kunnen spreken. Ik heb heel selectief de podia gekozen waarvan ik het idee had dat ik mijn verhaal bij de juiste mensen zou krijgen. Zo heb ik in december gesproken tijdens de MRO-Talk in Berlijn waar de hele industrie van Europa aanwezig was. Ik kreeg ontzettend veel positieve reacties en belangstelling voor de visie en aanpak. Prachtig. Ik heb echt het idee dat ik, vanuit deze rol van Maintenance Manager of the Year, goed heb kunnen uitdragen dat onderhoud toegevoegde waarde heeft.

Meebewegen

Binnen Philips zijn wij al op weg naar ‘the next level’. We doen heel veel met data en sensortechniek en ik denk ook dat wij voorop lopen op het gebied van vision en robotica. Industrie 4.0 kan de onderhoudssector veel brengen. Ik vind het een goede zaak dat er tijdens iMaintain 2018 aandacht is voor deze moderne technieken. Want die ‘wave’ komt op ons af. Die houden we niet tegen. En dan kun je maar beter zorgen dat je deze golf pakt, want anders loop je het risico om tegen de rotsen te slaan.

Het is goed dat het programma ook aandacht besteedt aan de mensen die nodig zijn voor onze sector. Dat het vak door alle nieuwe technieken een beter imago krijgt, daar geloof ik in, maar dan moeten we er wel voor zorgen dat jonge kinderen weten hoe het werkt in de techniek. Wij als technische industrie moeten de scholen helpen om te laten zien hoe leuk dit vak is. Verder denk ik dat wij ons er bewust van moeten zijn dat de jongeren die nu uit de schoolbanken rollen anders zijn opgeleid. Niet verkeerd, maar anders. Ik merk ook dat sollicitanten binnenkomen met eigen wensen en behoeften. Die hebben bijvoorbeeld liever geen vijfdaagse werkweek. We hebben de vakmensen niet voor het uitzoeken, dus hier hebben we mee om te gaan. Je moet als organisatie niet alleen de golf van technische vooruitgang pakken, maar je moet ook meebewegen met behoeften van (toekomstige) medewerkers.

Kortom, er valt nog veel te ontsluiten om bij ‘the next level’ te komen. Ik hoop dat u er bent donderdag 15 maart bij iMaintain 2018, het jaarcongres van het iMaintain platform en de NVDO. Tot ziens, of zoals we in Friesland zeggen: Oant sjen!

Binne Visser
Maintenance manager Philips
Maintenance Manager of the Year 2017

iMaintain 2018

banner-ima18-468x60iMaintain 2018 vindt op 15 maart plaats bij Bouw & Infra Park in Harderwijk. Kijk voor het volledige programma en aanmelden op www.imaintain.info/congres

Bron: iMaintain 2-2018

Binne Visser, Philips

Neem contact op - Bekijk profiel

Industrielinqs 3, 2022

31 mei 2022

Sloop en sanering Aluchemie kan beginnen