blog

Column: Crisis te danken aan bankiers en boekhouders

Publicatie

7 jul 2014

Auteur

Henk Leegwater, Lexxin

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

De crisis hebben we te danken aan bankiers en boekhouders. Aan een beroepsgroep dus die dienstverlener is en die zelf geen waarde toevoegt. Nu heb ik niets tegen diensverleners. Dankzij de dienstverleners draait immers onze maatschappij: zonder transport staat alles stil, zonder onderhoud draaien onze fabrieken niet en zonder medische zorg functioneren wij ook niet optimaal.

In de financiële sector zijn echter mechanismen werkzaam waarbij zelfverrijking voor het algemeen belang gaat. Zelfverrijking door exorbitant hoge salarissen met daar bovenop nog eens forse bonussen en ook nieuwe en onnodige hoofdgebouwen zoals die van KPMG waarbij vooral de partners zelf rijk worden.

Visie

Mijn hele carrière leef ik al op gespannen voet met deze sector. Decennia geleden is dat al begonnen. Ik was toen verantwoordelijk voor een inhouse engineeringafdeling. Wij gingen verhuizen naar een ander reeds bestaand gebouw en voor mij was het logisch om meteen een nieuwe en veel snellere netwerkinfrastructuur te laten installeren. De boekhouder, die zich overigens controller noemde, vroeg mij of ik kon onderbouwen waarom het sneller moest. Na mijn antwoord: ‘Waar visie ontbreekt grijpen de boekhouders de macht’, is het tussen hem en mij nooit meer goed gekomen.

Ik snap boekhouders ook niet. Op dit moment vindt mijn boekhouder, die zich overigens accountant noemt, dat ik als privé-persoon een schuld heb aan mijn BV. Nu ben ik gewend om massa en energiebalansen van procesinstallaties te maken en te beoordelen. Ook dat doe ik al bijna een leven lang. Zo kon ik vroeger menig fout ontdekken in complexe berekeningen die mijn medewerkers maakten middels de toen gebruikelijke Fortran-programma’s. Ondoenlijk om die hele programmatuur te doorgronden, maar als de massa- of energiebalans niet klopte, dan was er in de programmatuur iets fout gegaan. Bijvoorbeeld een – teken in plaats van een + teken.

Ten onrechte

Zo ook met mijn boekhouder. Ik maak even een geldbalans en toon aan dat er geen geld uit de BV is gegaan naar privé. Voor een boekhouder is dit geen bewijs. Hoe zij dan de boeken kunnen controleren is mij een raadsel. Maar ja, dat gaat dan ook regelmatig mis. Niet voor niets staan de grote accountantsbureaus, zoals KPMG, in een kwaad daglicht. Zij hebben menig jaarrekening ten onrechte goedgekeurd.

Jammer dat er zo’n tekort aan ingenieurs is en dat onze sector, waar wel waarde wordt toegevoegd, hen zelf zo hard nodig heeft, want zij zouden gegeven hun modelmatig inzicht en abstractievermogen nuttig werk kunnen doen binnen de financiële instellingen die dat zo ontberen. En dat waarschijnlijk ook nog voor een veelvoud van hun huidige salaris.

Faliekant fout

Vorige maand verscheen het eerste Duurzaamheidrapport van de VNCI. Een lezenswaardig rapport waaruit blijkt hoe we in onze sector onze verantwoordelijkheid nemen. Er staan veel zaken in die ik niet kan controleren en die ik voor waar moet aannemen. Dat is wel vaker zo. Als er echter iets in staat wat ik wel kan controleren en faliekant fout is, dan tast dat voor mij de geloofwaardigheid aan. Zo lees ik in het rapport dat de chemische industrie wereldwijd per jaar voor 3,4 triljard euro aan producten verkoopt. Ik moest het even opzoeken. Een triljard is een één met 21 nullen er achter. Als we met bijna zeven miljard aardbewoners zijn, dan is dat een omzet van vijfhonderd miljard euro per aardbewoner per jaar.

Foutje, bedankt? Nee hoor, ik hoef mij geen zorgen te maken. Achterin het rapport is een accountantsverklaring opgenomen. Keurig ondertekent met naam van de accountant en van zijn bedrijf. Het bedrijf? KPMG. Ik heb alle hoop verloren dat het tussen mij en de boekhouders nog goed komt.

Henk Leegwater is zelfstandig consultant.

Henk Leegwater, Lexxin

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.