blog

Column: De wereld aan je voeten

Publicatie

9 sep 2014

Auteur

Katrien Bogaerts

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Geweldig toch: de wereld is binnen handbereik in een paar muisklikken. Vakantie boeken, boodschappenlijstje bestellen om ’s avonds op te pikken, gezamenlijke agenda beheren, informatie opzoeken, nieuwe kleren voor mijn kleine meid – of nog beter, voor mezelf – en ga zo maar door. Zeker met een kredietkaart ligt de wereld aan je voeten. Of je het nu kan betalen of er eigenlijk stiekem een beetje verslaafd aan bent, daar houdt internet geen rekening mee.

Nu ik er zo over nadenk, zullen er misschien veel financiële en echtelijke problemen uit voortvloeien, maar toch ben ik een grote fan. Mijn vriend moet voorlopig alleen maar lachen als er weer eens een pakje wordt bezorgd, hopelijk houdt hij dat zo nog even vol. Het bespaart me veel tijd, zeker nu ik soms thuis “vastzit” omdat ik mijn slapende éénjarige moeilijk alleen kan laten. Maar soit, ik denk niet dat er iets is wat je wél zou willen kopen maar niet kunt vinden.

Niet op de lijst

Zo was ik onlangs in een discussie verwikkeld met één van onze engineering-contactpersonen. Als je in de productie staat, vind je altijd dat die van engineering te ver van de werkelijkheid staan. Omgekeerd vinden de engineers natuurlijk dat wij veel te eng denken en te weinig over barrières heen kunnen kijken. Het is een beetje zoals de architect en de aannemer (op dit moment mijn leefwereld): de ene denkt het altijd beter te weten dan de ander want ‘die heeft toch geen ervaring in de praktijk’.

Bon, discussie met de engineer dus over welke dichtingen en bouten moeten worden gebruikt voor een specifieke toepassing. Diegene die wij voorstelden mochten niet wegens ‘niet op de lijst van toegestane materialen’. Diegene die hij voorstelde kon hij enkel aanbieden in een materiaalstructuur die voor ons niet acceptabel was wegens te hard en dus onvervormbaar. Een andere toepassing kende hij niet. Volgens mij kon dat niet dus deed ik wat iedereen op het werk eigenlijk veel te weinig doet: ik dook in de wondere wereld van Google!

Goed alternatief

Enkele pagina’s later had ik dan volgens mij een toppertje van een dichting gevonden, maar de fabrikant was helaas failliet. Niet omdat zijn dichtingen niet deugden, maar omdat hij was overgenomen door een fout bedrijf. De volgende dag bracht me echter bij een reeds gekende producent die nog niet zolang gestart was met het maken van net die dichtingen die ik op het oog had. Ik kon online zelfs de infosheet, prijzentabel en toegelaten krachten voor de momentsleutel opsnorren, ongelooflijk toch!

Met deze info ging ik terug naar onze engineering-collega die eerst niet meewilde omdat hij nog nooit van dat type dichting had gehoord. Beetje aandringen en wat slagzinnen als: ‘We kunnen het toch proberen’, en: ‘Stel je voor dat dit dé oplossing is, dan kunnen we onze andere bedrijven dit adviseren omdat we eindelijk een goed alternatief hebben gevonden’, konden hem uiteindelijk over de streep trekken.

Niks te verliezen

Een paar weken later stond er een mooie doos met verschillende pakjes op mijn bureau te blinken met prachtige, zachte dichtingen die toch veel stevigheid hadden. Na wat spoelacties hebben we alle dichtingen ineens vervangen omdat we toch niks te verliezen hadden. Uiteraard hebben we dit pas achteraf gemeld aan onze engineer, dit geheel terzijde. We zijn nu opnieuw enkele weken verder en iedereen haalt opgelucht adem omdat we niet meer elke week ergens in de specifieke lijn een dichting moeten vervangen.

Voor diegenen onder jullie die niet goed tussen de regels kunnen lezen, komt het hierop neer: probeer nooit om een vrouw tegen te houden als ze zegt dat ze online koopjes kan doen!

Katrien Bogaerts werkt sinds juni 2013 als process engineer bij Kaneka in Westerlo, België, en is expert bij Petrochem Platform.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.