blog

Column: Europese chemie met de broek op de knieën

Publicatie

13 mrt 2014

Auteur

Inge Janse

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Het gebeurt niet vaak dat je een directeur van een internationaal bedrijf in de media hoort praten en denkt: zo, da’s ferme taal. Met dank aan het immer uitdijende leger communicatieadviseurs, pr-professionals en imagodeskundigen is met zo veel mogelijk woorden zo min mogelijk zeggen tot kunstvorm verheven, waarbij het publiek meestal glazig achterblijft en maar weer snel doorklikt naar nu.nl/achterklap. Hoe oud is dat nieuwe vriendje van Pamela Anderson? Echt waar joh?

En gelijk heeft het.

Gelukkig heeft de chemie Jim Ratcliffe, enfant terrible annex voorzitter en CEO van Ineos. Ratcliffe, die zich vorig jaar nog onsterfelijk maakte door zijn werknemers in het Schotse Grangemouth te bedreigen (inclusief het kaltstellen van een lastige vakbondsman) met een fabriekssluiting, richtte begin maart zijn communicatieve pijlen op de Europese Commissie. Nu doen belangen- en lobbyclubs als Cefic (namens de chemie) en OPG (namens de olie- en gasproducerende bedrijven) dat met de regelmaat van de klok, maar nooit met de felheid van Ratcliffe.

De Ineos-voorzitter drukt José Manuel Barroso, president van de Europese Commissie, namelijk in een open brief op het hart dat het niet goed gaat met de chemische industrie in Europa. Sterker nog: Ratcliffe voorspelt dat veel Europese chemiebedrijven in de komende tien jaar de deuren moeten sluiten. Want, zo weet hij: ‘We zijn konijnen die in de koplampen van een aanstormende auto staren, en zitten met onze broek op de knieën.’

Excentriek

Da’s onverwacht felle taal, maar Ratcliffe is het dan ook goed zat, en zijn brief maakt duidelijk waarom. In Europa is de winst van Ineos de afgelopen drie jaar namelijk gehalveerd, terwijl deze in de Verenigde Staten juist verdrievoudigd is. De argumenten hiervoor zijn inmiddels bekend: in de VS zorgen schaliegas en -olie voor goedkope energie en grondstoffen, in Azië is de afzetmarkt groter, en in Europa modderen we maar een beetje door met de crisis. Het bedrijfsleven snakt daarom naar potige politieke acties, maar in de beste Europese traditie vertaalt zich dat naar publieksvriendelijk polderen.

Maar ja. Hoe moet dat dan worden opgelost? Gek genoeg zegt de excentrieke Brit daar niets over: ‘Ik moedig u aan om urgente stappen te nemen om de Europese chemische industrie te beschermen.’ Ja, urgente stappen, dat willen we allemaal. Maar hoe zat het ook alweer met Pamela Anderson?

Tien kleine negertjes

Nee, dan Willem Huisman, topman van Dow Benelux. In gesprek met Petrochem is ook hij ongewoon helder over wat de problemen zijn die “zijn” bedrijf ervaart, maar verbindt daar ook oplossingen aan. Volgens hem is het geen oplossing om massaal over te stappen op groene grondstoffen, want die shocktherapie betekent het einde van Europese maakindustrie. Ook de import van schaliegas via LNG is volgens hem niet zaligmakend, want dat blijft een dure hobby.

Huisman zet daarom zijn kaarten op het creëren van eigen kansen, en slimme keuzes maken in dat waarin je al goed bent. Concreet wil hij dat doen door samen te werken met andere sectoren (zoals de food en energie) en door zo efficiënt mogelijk om te gaan met grondstoffen en energie. Op die manier wil hij Dow’s concurrenten in Europa te slim af zijn. ‘Oftewel: ervoor zorgen dat jij de laatste bent van de tien kleine negertjes.’

Klinkt slim én uitvoerbaar. Nu maar hopen dat Barroso Petrochem ontvangt, en niet heel de dag de achterklap-pagina ververst.

Inge Janse is adjunct-hoofdredacteur van Petrochem. Reageren kan via @_petrochem_

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.