blog

Column: If it ain’t broke, don’t fix it?

Publicatie

26 okt 2016

Auteur

Henk Leegwater, Lexxin

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Beslissingen nemen in chemische plants is aan de orde van de dag. Beslissingen zijn meestal gebaseerd op regels. We hebben dan ook de nodige regels voor onderhoud en operatie van onze plants. Zo worden veerveiligheden periodiek getest en wordt een batch volgens een vaste procedure opgestart. Toch kun je niet alles in regels vatten en dan is menselijk inzicht en beoordelingsvermogen nodig. Een operator die tijdens een controlerondje een lekkage constateert, zal samen met zijn collega’s moeten beslissen of het verantwoord is om wel of niet door te draaien. Hetzelfde met een cruciale klep die anders klinkt dan normaal, terwijl die toch goed zijn werk doet. Het risico, bestaande uit kans maal effect, wordt dan zorgvuldig afgewogen.
Soms kan het noodzakelijk zijn om van regels af te wijken. Als ik voor een rood stoplicht sta te wachten en ik zie een auto met blauw zwaailicht in mijn achteruitkijkspiegel voor wie ik de weg blokkeer, dan rijd ik toch zachtjes door rood heen om vrij baan te maken. Nood breekt wet, maar kijk wel uit, want voor je het weet wordt het overtreden van regels normaal en dan gaat het een keer fout. Denk maar aan Moerdijk.

Emotie

Als een mens een beslissing moet nemen die zijn eigen leven raakt, dan blijkt het logisch denken soms plaats te maken voor emotie. Vandaar dat Rijkswaterstaat heeft besloten om het sluiten van de Maaslandkering in de Nieuwe Waterweg niet aan de mens over te laten. Stel je maar voor, je bent daar operator van dienst en de weersvoorspellingen laat in de avond geven plotseling ruig weer af. Dan denk je onwillekeurig aan je gezin dat in het overstromingsgebied ligt te slapen. Toch maar op de knop drukken voor de zekerheid? Wat zou u doen?
Net voor de zomer werd ik tijdens een routinecontrole geconfronteerd met het feit dat de terugslagklep van mijn hoofdpomp niet klonk zoals die moet klinken. Geen symptomen, nergens last van en toch was de diagnose dat ik wegens een ernstige vernauwing een nieuwe aortaklep nodig had. Risico van deze operatie? Een sterftekans van één tot vijf procent plus mogelijk een herseninfarct.
If it ain’t broke, don’t fix it, zeggen de Amerikanen wel vaker. Dat was wat me te binnen schoot, denkend aan een in mijn ogen gezonde collega die het bij zo’n klepoperatie niet had gered.

Niet wachten

Nergens last van en dus gewoon lekker door leven? Maar ja, toen moest ik aan de procedure van de Maaslandkering denken. Daarom heb ik de emotie uitgeschakeld en de onderhoudsdilemma’s maar eens op een rij gezet. Break-down onderhoud is geen optie, want na een break-down valt er niets meer te onderhouden.
Preventief dus. Na beschouwingen van predictief onderhoud kom ik uit op conditie gebaseerd onderhoud. Dat heet in in het medisch jargon watchful waiting. Gegeven de conditie weeg je dan de kansen versus effecten af. Risicomanagement dus. In mijn geval is dat de kans dat de bestaande klep faalt met als effect definitieve uitval van alle systemen, versus de kans op een mislukte vervanging met hetzelfde effect. Gegeven de identieke effecten blijft van het risico alleen de kans als element over om de keuze op te baseren.
In mijn situatie is de kans om binnen één jaar te overlijden bij niets doen even groot als de kans op overlijden bij wel wat doen: één procent. Omdat de eerste kans met de tijd snel toeneemt, is er een mooi evenwicht. Ergo: niet wachten, nu doen.

Uitstekend

Deze column heb ik tegen mijn gewoonte in al ruim voor de deadline klaar. Ik moest alleen nog wel in de slotzin één woordje veranderen en er een uitroepteken achter zetten. Mijn keuze heeft uitstekend uitgepakt!

 

Henk Leegwater is onafhankelijk consultant.
henk.leegwater@lexxin.com

Henk Leegwater, Lexxin

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.