blog

Column: Mutatie

Publicatie

26 okt 2016

Auteur

Katrien Bogaerts

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

‘Ik moet op papier – in de praktijk zal het anders zijn – de coördinatie van een 25 miljoen euro project na twee jaar werk en een dik jaar voor de oplevering ervan, overlaten aan iemand die zich nog moet inwerken.’

Even geleden werd ik bij onze baas gesommeerd. Het was tijd om een frisse wind te laten waaien door het bedrijf dus er zou een ingenieurswissel plaatsvinden. Wat hij eigenlijk wilde zeggen, was: ik ben bang dat je ergens in de komende anderhalf jaar (er loopt momenteel een belangrijk project) nog eens zwanger wordt en daardoor ongeveer een half jaar niet aanwezig zult zijn. Bovendien ben ik ook bang dat je in de toekomst tachtig procent wilt werken. Ik durf dat echter niet te vragen, omdat dat 1: eigenlijk bij de wet verboden is en ook omdat 2: ik roddels gehoord heb dat één van bovenstaande beweringen correct is.
Omdat dat te veel gedetailleerde informatie is, gebruikte hij dus de zin: er zal binnenkort een ingenieurswissel plaatsvinden. Die zin is veel compacter, mooier en natuurlijk ook genderneutraal. Wat een mooi woord toch. Terzelfdertijd belachelijk, want de wereld kan natuurlijk niet genderneutraal zijn als maar de helft in staat is om, in verband met gezinsuitbreiding en daarbij horend het krijgen van een kind, ook effectief dat kind te laten groeien, baren en initieel te voeden.

Beslissing

Er zou dus een wissel plaatsvinden, en ik moet op papier – in de praktijk zal het anders zijn – de coördinatie van een 25 miljoen euro project na twee jaar werk en een dik jaar voor de oplevering ervan, overlaten aan iemand die zich nog moet inwerken. Had men nu voor deze beslissing te nemen even gepolst hoe het zat met baby nummer 3 en dat deeltijdwerken, dan zou duidelijk zijn geworden dat ik heus wel wist hoe belangrijk de komende maanden voor mijn carrière zouden zijn. Er is echter voor gekozen om de beslissing voor mij te maken. Enerzijds gemakkelijk, anderzijds ongelooflijk frustrerend. In die mate dat ik zelf heen en weer word geslingerd tussen twee uitersten: deze beslissing aanvaarden of verachten.

Interne vergelijking

Muteren op zich is dan wel weer een goede zaak voor je brein. Je wordt wakker geschud en moet opnieuw studeren. Een nieuw chemisch proces, nieuwe handelingen maar ook een nieuwe groep mensen die je momenteel slechts oppervlakkig van naam kent. Na enkele weken kan je dan de interne vergelijking opmaken, een voorzichtig proces, want de ene manier is zeker niet beter dan de andere. Voor jezelf en je ontwikkeling levert het eigenlijk alleen maar voordelen op, en daar kijk ik wel naar uit.
Eigenlijk is er maar één ding waar ik écht tegenop zie: mijn nieuwe bureau bevindt zich in een aparte kamer. Een ‘echt bureau’ waar mensen niet toevallig passeren. Momenteel zit ik samen met de dagsupervisor vlak naast de controlekamer en ben ik op die manier van alles op de hoogte zonder er veel moeite voor te doen. Maar ach, ik kan wel weer ongestoord de radio opzetten en ongegeneerd gesprekken voeren op niveau van mijn driejarige dochter zonder dat de collega’s in lachen uitbarsten.

Loslaten

Toch heb ik het moeilijk met muteren. Mijn werk was nog niet af, en het is een beetje alsof mijn carrièrekindje in de handen van een stiefmoeder belandt zonder dat ik heb getekend voor voogdijschap. Ook mijn collega’s waar ik sinds de start van het project dag in dag uit mee heb samengewerkt, zullen zich moeten aanpassen.
Ondanks het feit dat ik het niet eens ben met deze beslissing, zal ik er alles aan doen opdat mijn kindje in goede handen verder kan groeien. Ik moet verdergaan en loslaten, en ik zal het misschien op termijn niet eens meer missen. Behalve dan die pluimen van het 25 miljoen euro project als de finish in zicht is. Die zullen terecht komen op de hoed van een ander. Jammer toch.

 

Katrien Bogaerts werkt sinds juni 2013 als process engineer bij Kaneka in Westerlo, België, en is expert bij het Petrochem platform.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.