blog

Column: Positieve belangstelling

Publicatie

22 apr 2014

Auteur

Henk Leegwater, Lexxin

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

De Nuclear Security Summit eind vorige maand in Den Haag heeft in de wereld veel belangstellling gekregen. Belangstelling die vooral positief was. President Obama vond het zelfs truly gezellig. Best apart, want het ging toch over iets nucleairs. Dat heeft over het algemeen een negatieve connotatie, negatiever nog dan chemie. Dat herinner ik mij tenminste van een PetroVision lang geleden.

Om het geheugen even op te frissen: Petrovision was de voorganger van het congres dat tegenwoordig Deltavisie heet. Ik herinner mij dat Harry de Vries hierover sprak. Zijn toespraak maakte indruk op mij. Hij had het over het negatieve imago van de chemie, ook toen al. Ik zie hem nog opkomen met met een flesje blauwe sportdrank. Hij vertelde dat zijn sportvriend de avond ervoor tegen hem had gezegd: ‘Dat ziet er chemisch uit.’ Ook liet hij een foto zien waarop Jan Peter Balkenende en Wouter Bos ver van elkaar zuur stonden te kijken. De kabinetsonderhandelingen waren net mislukt. Onder de foto stond: ‘De chemie tussen de partijen ontbrak.’

Minst populair

Dan toch even mijn geheugen wat verder opfrissen. Googlen levert op dat Harry de Vries destijds baas van BASF Nederland was en dat hij sprak op Petrovision 2003. Om over het congres zelf wat meer te vinden bleek dat ik toch mijn PC moest verlaten en ouderwets de zolder op moest voor de congresmap. Meteen ook maar de complete jaargang Petrochem 2003 mee naar beneden genomen. Daarin vond ik dat uit een CEFIC-onderzoek inderdaad bleek dat de chemische industrie op één na het minst populair is, nog net voor de nuceaire industrie.

Het is trouwens leuk om zo’n oude jaargang Petrochem nog eens door te nemen. Goede artikelen en mooie foto’s. Diederik Samsom, met nog een bos haar, was ook op PetroVision en werd omschreven als de milieupoliticus die het jaar daarvoor Greenpeace had verlaten voor een politieke carrière in Den Haag. Mooie vooruitziende blik dus. Ook lees ik een verslag van het bezoek dat Samsom op uitnodiging van De Vries bracht aan de site van BASF Antwerpen, als gevolg van een pittige discussie tijdens het congres. ‘Rijd me nog een uur langer rond, en ik ben helemaal om’, zou Samsom in Antwerpen hebben gezegd. Of ze dat ook werkelijk hebben gedaan, vermeldt het artikel niet.

En wat de vergelijking met de nucleaire en de chemische industrie betreft lees ik een aardig artikel over de OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons), die deels te vergelijken is met de International Atomic Energy Agency (IAEA) als het om vreedzame toepassingen en inspecties gaat. De OPCW heeft vorig jaar de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Wie weet dat nog? Zouden we nu dan toch gezakt zijn naar de laatste plaats? Misschien moeten wij ook maar eens een top organiseren. Hopelijk wordt die dan ook truly gezellig.

Monsters

Overigens lees ik in die oude Petrochem dat Harry’s blauwe sportdrankje Gatorade heet. Het blijkt heden ten dage nog steeds te koop te zijn. En Wouter Bos werd minister van financiën in het kabinet Balkenende IV. Misschien dat het dus allemaal wel meevalt. Het heeft geen zin om het imago van de chemie te verbeteren met positieve verhalen, zo hield filosoof Hans Achterhuis ons voor op datzelfde Petrovision-congres. Dat werkt toch niet. Het is en blijft in de ogen van mensen een monster, ook al weten de meesten dat we niet zonder kunnen.

Vandaar zijn advies om het monster te laten omhelzen in plaats van proberen het te verslaan. Dat doen de sporters met dat blauwe drankje en dat deden Jan Peter en Wouter ook. Monsters omhelzen. Lijkt mij een goede benadering. Ik ben al begonnen: met Koekiemonster.

Henk Leegwater, Lexxin

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.