blog

Column: Saai

Publicatie

3 mrt 2015

Auteur

Wim Raaijen

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Hoe saaier, hoe beter. Tijdens nieuwbouwprojecten in de procesindustrie willen opdrachtgevers en uitvoerders niet voor verrassingen komen te staan. Het liefst geen tijdverlies en kostenoverschrijdingen! Wat dat betreft is er goed nieuws. Door fabrieken modulair en off site te bouwen, zijn de omstandigheden veel beter in de hand te houden, waardoor verrassingen minder kans krijgen. En in de offshore is deze werkwijze al sinds jaar en dag proven. Gewoon omdat je op volle zee natuurlijk geen hele platforms in elkaar gaat schroeven. Maar waarom niet onshore?

 

Ikea-pakket
De eerste voorbeelden zijn er. Zo verliep de constructie van de pyrolysefabriek van BTG-BTL vorig jaar ‘uitgesproken saai’, vertelde directeur Gerhard Muggen onlangs tijdens de eerste Masters of Industry. Alles liep op tijd, van de constructie bij Zeton, het transport in 22 modules van Enschede naar Hengelo, de voorbereidingen ter plaatse en het in acht dagen op zijn plaats zetten en opbouwen van de hele fabriek. Als een enorm Ikea-pakket. En nauwelijks kostenoverschrijding, slechts twee procent. En die lag vooral bij de voorbereidingen op de site zelf, dus op het traditionele vlak. Volgens Muggen was twee procent ruim binnen de gereserveerde marges. Een meevaller zelfs.
Meer controle krijg je zeker ook met off site bouwen als de fabriek moet komen op een site waar al verschillende fabrieken volop draaien. Zoals bij de nieuwe polyolenfabriek van Huntsman, waarover we in Petrochem het afgelopen jaar uitvoerig hebben geschreven. Bouwen op een maagdelijke greenfield-locatie is vanwege de veiligheid, bereikbaarheid en minder vereiste vergunningen veel eenvoudiger dan op een vol opererende chemielocatie.
Al leek het heel spectaculair, met name het transport van Noord-Brabant naar Rotterdam van vier enorme modules, het projectverloop was ook best wel saai. Geen overschrijding van het budget, dat overigens nog uitging van confessionele bouw. En ook liep alles volgens tijdschema, hoewel de zachte winter van 2014 daar ook aan meehielp.

 

Veiliger en sneller
Volgens Taco Boerstra zal Tebodin in de toekomst verschillende opdrachtgevers weer adviseren om off site te gaan bouwen. Vooral als ze veiliger, sneller en dus ook voorspelbaarder willen werken. Misschien dat het iets duurder is in sommige gevallen, maar de kans op grote kostenoverschrijdingen is juist weer minder. En het beeld bij nieuwbouwprojecten is dat kostenoverschrijdingen eerder normaal zijn, dan uitzondering. In het geval van de polyolenfabriek van Huntsman had het project misschien zelfs wat goedkoper kunnen uitvallen. Om geen risico’s te nemen werden namelijk verschillende kwetsbare onderdelen pas later in de installatie gemonteerd. Dat had volgens Boerstra achteraf ook gewoon off site kunnen gebeuren. Het transport door Mammoet verliep eigenlijk zo voortvarend, dat verschillende kostenverhogende voorzorgsmaatregelen onnodig bleken.
Overigens voor Mammoet misschien inmiddels saai, maar voor iemand als ik die er al trots op is dat hij een babybedje van de Ikea zonder resterende schroeven in elkaar heeft gezet, blijft het positioneren van een hele chemische fabriek een wonder. Dat is centimeter- en misschien wel millimeterwerk bij een installatie van vijftien meter hoog en dertig meter lang.

 

Koplopers
Het voordeel van een middag met twee werkcolleges over dit specifieke onderwerp en verschillende deskundigen in de zaal, is dat je meer informatie hoort, als je maar goed luistert. Huntsman en BTG-BTL zijn erg open over deze projecten en zoeken zelfs de publiciteit op. Andere asset owners zijn voorzichtiger omdat het over een nieuwe werkwijze gaat. Niet voor de offshore en bijvoorbeeld het relatief nieuwe terrein van onderwaterinstallaties, maar wel voor fabrieken op het vaste land. Er is dus al veel meer gaande, zonder dat we het weten!
Hoewel Huntsman heeft aangetoond dat het ook in de Rotterdamse petrochemie mogelijk is, lijkt vooral de fijnchemie met modulaire en off site bouw aan de haal te gaan. En de voedingsmiddelenindustrie, die ook andere terreinen aan het verkennen zijn. Bedrijven als FrieslandCampina, Cosun en Avebe hoeven niet per se alleen maar eetbare producten te maken. En ze zitten ook niet vast aan heersende dogma’s in de chemie.
Wat dat betreft kijk ik al weer uit naar de volgende Masters of Industry, 2 april in Delfzijl. Die gaat namelijk over de suikerbietchemie. Ja, dat oer-Hollandse landbouwproduct, dat uiteindelijk misschien wel minder saai is dan op het eerste oog lijkt.
Reageren? Via de mail: wim@industrielinqs.nl of via twitter : @wimraaijen

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.