blog

Column: Schaliemoe

Publicatie

28 jan 2014

Auteur

Inge Janse

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

En daar gaan we weer. Minister Kamp heeft ingenieursbureau Arcadis in de arm genomen om de risico’s van het boren naar schaliegas in Nederland te bestuderen. Die naam zegt u nog iets? Dat kan kloppen, want bij het deze zomer gepubliceerde en veel bekritiseerde rapport naar de risico’s stond de naam van dit bureau – samen met die van Witteveen+Bos – onderaan het epistel.

Toentertijd was de scope van het onderzoek te smal (een fout van opdrachtgever Kamp en zijn ministerie), en werden er ook een paar vergelijkingen gemaakt (zoals tussen de bodemgesteldheid in de Verenigde Staten en Europa) die niet helemaal correct waren. Nederland werd boos, Kamp krabbelde terug, en dus werden proefboringen voor een jaar uitgesteld én kwam er gegarandeerd aanvullend onderzoek.

Boos

En nu is iedereen op de linkerkant van het politieke spectrum dus boos. Heel Erg Boos. Want Arcadis, dat zijn vrienden van de o zo rechtse Kamp, en dat kan niet anders betekenen dan dat de resultaten van Arcadis pro-schaliegas zijn. Dat weet toch iedereen, dat grote bedrijven samenspannen met de overheid om de burger eronder te houden? En ondertussen heeft de Europese Unie ook nog eens ingestemd met minimale richtlijnen voor boringen naar schaliegas, natuurlijk onder druk van haar meester, de lobbyclubs in Brussel die worden betaald door de Shells, Exxons en Bayers van deze wereld. Big corporations, man!

Zat

Ik ben het ondertussen vooral erg zat, die hele discussie over schaliegas, want zo komen we nergens. Eén van de weinige verlichte meningen die ik erover heb gehoord, kwam uit de mond van Hans Grünfeld, directeur van VEMW. Je zou zeggen: de belangenclub voor grote energiegebruikers, die zal wel mordicus pro schaliegas zijn. Maar nee. In gesprek met Petrochem zei hij dat het zijn doel is om tot een afgewogen beslissing te komen. Ongeacht de uitkomst.

Oftewel: we moeten gewoon onder veilige omstandigheden een proefboring uitvoeren. Zit er weinig in de grond of is het weinig waard, dan sluiten we het dossier, en is de discussie voorbij. Is de voorraad Groots en Meeslepend, dan kunnen we altijd nog kijken of boren sociaal en milieutechnisch realiseerbaar is. Maar zonder proefboring weten we niets, en dus is elke discussie ook zinloos, aldus Grünfeld.

Op waarde schatten

Net als iedereen sla ik elke ochtend de krant open en hoop ik verwelkomd te worden door de dikgedrukte kop ‘Doorbraak in zonnecollectoren maakt fossiele energie per direct overbodig’. Want ook ik sla het liefst heel dat schaliegas over, dat ik maar weinig innovatief en moeilijk winbaar vind.

Maar ja. Zolang die technologische revolutie zich nog niet heeft aangediend, moeten we kijken naar wat we hebben, en dat wat er is op waarde schatten. En zolang dat op waarde schatten niets meer is dan een moddergooigevecht dat elke keer weer direct sneuvelt in ideologieën, opvattingen en stellingnames komen we in ieder geval niet vooruit. En dus ben ik schaliemoe. Tijd voor een winterslaap.

Inge Janse is adjunct-hoofdredacteur van Petrochem

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.