blog

Column: Sommetjes maken

Publicatie

4 apr 2016

Auteur

Henk Leegwater, Lexxin

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Schreef ik in mijn vorige column nog dat ik hoopte dat Shell mij geen inspiratie meer zou geven tot het schrijven van een column, blijkt dat nu toch weer het geval te zijn. Onlangs kwam namelijk de melding dat Shell Moerdijk 25 ton ethyleenoxide heeft gelekt. Als oorzaak wordt een afsluiter genoemd die men na reparatiewerkzaamheden vergeten was dicht te zetten. Na twee maanden is die vergeten afsluiter ontdekt. Hoe zouden ze dat ontdekt hebben? Dat lijkt knap werk, want 25 ton in twee maanden mis je niet echt, gegeven de gebruikelijke meetonnauwkeurigheden. Als de afsluiter continu lekt, betreft het een stroompje van minder dan één derde kilogram per minuut. Bij handenwassen onder een kraan loopt daar al gauw twintig keer zoveel water uit. Mijn conclusie: die afsluiter kan niet continu hebben gelekt. Toen ik daar met vakgenoten over sprak, bleek dat niemand dit sommetje nog had gemaakt. Blijkbaar maken we geen sommetjes meer.
Eerder schreef ik hier al dat in een VNCI-rapport werd gesproken over een zodanige grote omzet van de chemie wereldwijd, dat elke wereldburger jaarlijks voor vijfhonderd miljard euro aan chemische producten zou moeten kopen. Dat rapport was ook nog eens door KPMG goedgekeurd. Zou het komen dat ik sommetjes maak, omdat ik nog met de rekenliniaal ben opgegroeid? De jongere lezers moeten maar even googelen wat dat was, maar de oudere lezers weten dat het essentieel was dat je zelf de orde van grootte moest bepalen.

 

Dirty mind
Dankzij de moderne technologie kunnen we binnenkort bijna niets meer zonder hulpmiddelen. Ik geef toe, ik navigeer in mijn auto ook middels GPS. Maar in noodgevallen kan ik nog wel kaartlezen. Of mij dat als piloot net zo goed lukt? Het ontbreken van borden onderweg is voor mij een complicerende factor, maar ik blijf die vaardigheid wel oefenen. De iPad-scholen zullen gebrek aan inzicht nog versterken, denk ik, want alles kan worden opgezocht is hun adagium. Toch jammer, want daardoor ga je vaardigheden missen en krijg je zulke blunders zoals in het VNCI-rapport. Voordeel is wel: het valt niemand meer op. Maar toch, ik blijf het gevoel voor grootheden van belang vinden. Anders maak je ook verkeerde keuzes.
Onlangs zag ik in de keuken van een boerderij een Zibro Kamin petroleumkachel staan. Dat merk maakt reclame dat lokale verwarming goedkoper is. Op zich kan dat kloppen, maar daarmee is petroleum nog niet de juiste keuze. Even rekenen dus. Zuiver petroleum van dat merk kost 2,50 euro per liter. Als je naar de gegevens van de fabrikant kijkt, dan verbruikt een 2,4 kW kacheltje 0,25 liter per uur. Dus dan levert een liter petroleum 9,6 kWh aan warmte op. Uiteraard even checken, maar de fabrikant spreekt de waarheid gegeven de verbrandingswaarde van koolwaterstoffen.
Maar wat als we nou eens een veel goedkoper elektrisch kacheltje gebruiken? Om de warmte van één liter petroleum te krijgen hebben we dus 9,6 kWh à 0,20 euro per kWh aan stroom nodig, ofwel 1,92 euro. Dus bij elektrisch verwarmen is niet alleen het kacheltje goedkoper, maar zijn ook de stookkosten nog eens lager. Bewijst dit dat er niet meer gerekend wordt? Nu is dit een simpel voorbeeld, maar vaak moeten er aannames worden gemaakt om tot een goede schatting te komen. Laat u daarbij eens inspireren door Brigitte Kaandorp en vul bij Youtube haar naam in plus de woorden: dirty mind. Leerzaam en leuk!

 

Ontluisterend
Hoewel het recente rapport van de GGD Brabant/Zeeland over het Shell-incident moeilijk te vinden is, wordt daarin wel mijn aanname bevestigd dat de afsluiter van Shell niet permanent heeft gelekt. In het rapport valt te lezen dat de stof nagenoeg alleen tijdens het beladen van treinwagons en trucks via de afsluiter kon ontsnappen. Maar ook dan blijf ik benieuwd hoe ze die afsluiter gevonden hebben. Ik hoop dat Shell openhartig is en ons deelgenoot maakt van zowel de oorzaak, waarom die afsluiter er zit, de detectie, maar bovenal de lessen die daaruit zijn geleerd. En ook waarom Shell twee medewerkers heeft ontslagen en aan zes medewerkers sancties heeft opgelegd. Het zou hen sieren als zij dat deze keer doen nog voordat het OVV-rapport uitkomt. Het vorige OVV-rapport was voor hen immers al ontluisterend genoeg.


Henk Leegwater,
henk.leegwater@ots.expert, is Managing Director van Operating Training Solutions BV.

Henk Leegwater, Lexxin

Neem contact op - Bekijk profiel

Petrochem 2, 2022

13 april 2022

Nóg meer waterstof in Noord-Nederland

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.