blog

Column: Waar geboord wordt, vallen druppels

Publicatie

13 nov 2013

Auteur

Inge Janse

Categorie

Petrochem

Soort

blog

Tags

Voor een artikel over de opgepakte Greenpeace-activisten in Rusland dook ik deze maand in de donkere kant van de wereld van olie. Want waar veel geld te verdienen valt, daar komen altijd controverses bij kijken.

In een notendop: Greenpeace was met wat spandoeken en activisten naar een vermeend milieuonvriendelijk boorplatform van Gazprom gevaren, enterde de toren, werd opgepakt door de Russische politie, en vervolgens beschuldigd van piraterij. Tikkie absurd natuurlijk, maar goed, Rusland laat graag zijn spierballen zien. Bovendien waren sommigen van de opvarenden Nederlanders, en met hun vaderland had Rusland nog wel een appeltje te schillen. Zo’n incident met een Russische ambassadeur in Den Haag die door de politie wordt aangepakt omdat hij zijn kinderen wat al te hardhandig aanpakt, doet wat dat betreft wonderen.

Grote schande

Greenpeace, dat als geen ander de media weet te bespelen, kwam – na een maand vruchteloos ageren tegen het gevangenschap van de activisten – met een nieuw plan. Want als Rusland niet luistert, misschien dat dan de grote bedrijven waar het mee samenwerkt wél gevoelig zijn voor kritiek. En dus richtte het zijn pijlen op Shell, dat al jarenlang met Gazprom samenwerkt en van plan is om ook op de Noordpool samen met het Russische staatsbedrijf op te trekken. Greenpeace sprak er grote schande van van het Nederlands-Engelse bedrijf zich nog zou willen inlaten met zo’n malafide club, en hoopte er natuurlijk stilletjes op dat de Russische overheid eieren voor haar geld zou kiezen en zo Shell te vriend wil houden.

In reactie daarop vertelde Shell, logischerwijs, helemaal niets te maken te hebben met de arrestatie en detentie. Het is een platform van Gazprom waar het olieconcern geen enkele relatie mee heeft, en het bedrijf is ook niet verantwoordelijk voor het beleid dat Rusland voert. Sterker nog: Shell gaf aan prima te kunnen samenwerken met Gazprom. Dat het daarbij voor het gemak onvermeld laat dat Rusland in 2006 Shell keihard kleineerde in het Sachalin-project en het eigenaarschap via eenrichtingsverkeer grotendeels kaapte, beschouwt het als klein bier.

Moraal

Niettemin rest de vraag hoe je omgaat met moraal als groot bedrijf met wereldwijde belangen. Als Shell snap je heus wel dat Rusland en zijn staatsbedrijf Gazprom nooit bovenaan de wereldwijde index van transparant, menslievend, duurzaam en toekomstgericht werken zullen eindigen. Aan de andere kant zit Rusland op enorme hoeveelheden waardevolle grondstoffen, en kun je als externe partij de situatie misschien wat verbeteren door je eigen standaarden mee te nemen en daar zo goed mogelijk aan de slag te gaan.

Rusland is trouwens niet het enige hoofdpijndossier van Shell, aangezien het ook met Nigeria een haat-liefdeverhouding heeft. Het oliebedrijf wil daar met veel liefde en plezier naar olie boren, maar doordat er nogal wat van dat zwarte goud gestolen wordt door gewoon leidingen open te snijden, vindt er ook veel milieuschade plaats. Niet direct de schuld van Shell, maar aan de andere kant: het bedrijf snapt heus wel wat er gebeurt als je onder de neus van arme boeren kostbare olie uit de grond haalt. Ook zijn plannen voor activiteiten in Alaska en de Noordpool zullen ongetwijfeld gepaard gaan met negatieve neveneffecten, ongeacht de voorbereidingen. Waar geboord wordt vallen druppels, nietwaar?

Oase

Maar ja. Wat dan? Alleen maar aan de slag gaan in gebieden waar gegarandeerd alles goed gaat? Zelfs in eigen land, toch een kleine oase van transparantie en menselijkheid, gaat het winnen van gas in Groningen gepaard met steeds meer schade voor de omgeving. En wat te denken van de geluids- en uitzichtschade die omwonenden van windmolens ondervinden?

Het is, al met al, altijd wat. Ik hoop daarom dat juist grote bedrijven als Shell net zoveel oog hebben en houden voor hun morele taak als voor maximalisatie van de winst. Want natuurlijk staat zijn website vol met verhalen over verantwoord ondernemen en coöperatie met mens, dier, omgeving en wat dies meer zijt, maar uiteindelijk tellen de tastbare resultaten. Daar laat ik me dan ook graag door overtuigen.

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.