nieuws

Boeren staken rechtszaak tegen Bayer

Publicatie

3 aug 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – Nederlandse melkveehouders zien af van verdere juridische stappen tegen Bayer. Zij kunnen niet bewijzen dat hun dieren ziek zijn geworden door een vervuild vaccin van deze fabrikant. De boeren zetten daarom een procedure voor hoger beroep niet verder door.
De rechtbank in Den Haag had eerder bepaald dat het oorzakelijk verband tussen de geleverde vaccins en de besmetting van vee met een agressief virus ontbreekt. De ziekte kan op een andere manier zijn ontstaan. Volgens veterinair experts is tegen de visie van de rechtbank weinig in te brengen. De problemen dateren van 1998, toen rundveehouders verplicht werden hun vee in te enten tegen de koeiengriep. Om die ziekte uit te bannen, zouden twee miljoen runderen vijf jaar achtereen twee keer per jaar een prikje krijgen. Na de vaccinatie werden veel dieren ziek. Onderzoek wees uit dat een vervuild vaccin in omloop was.
Daarop verlangden ruim 1100 boeren een schadevergoeding van leverancier Bayer. In elf gevallen heeft de fabrikant de schade vergoed. De overige ziektegevallen zijn volgens Bayer niet toe te schrijven aan het vaccin. Voorman Jan Cees Vogelaar van de gedupeerde boeren noemt de afloop van de affaire 'triest en weerzinwekkend'. Hij twijfelt er niet aan dat er een ondeugdelijk vaccin is geleverd. 'Maar er is niet keihard aan te tonen dat de dieren hierdoor ziek werden.' Onder de vlag van belangenorganisatie LTO Nederland fungeerde Vogelaar als voorzitter van een speciale stichting die de procedures tegen Bayer heeft gevoerd. Volgens hem is de stichting tot het uiterste gegaan om de bewijsvoering rond te krijgen. Met dna-onderzoek in Engeland is vergeefs gepoogd aan te tonen dat besmet vaccin de oorzaak is van ziekteverschijnselen onder kalveren. De stichting had de rechtszaak gebaseerd op veehouderijen die aantoonbaar vrij waren van het bewuste virus. Na vaccinatie werden daar kalveren geboren die het virus onder de leden hadden. Het werd toen uitgesloten geacht dat die besmetting van buitenaf was gekomen. Maar proeven op het diergezondheidsinstituut ID Lelystad hebben het verband tussen bedorven vaccin en de ziektegevallen niet kunnen aantonen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.