HomeArchiefBontenbal wil kleine kernreactoren op de agenda

Bontenbal wil kleine kernreactoren op de agenda

CDA Tweede Kamerlid Henri Bontenbal vindt dat het kabinet aan de slag moet met de inzet van kleine, modulaire kernreactoren. De zogenaamde small modular reactors (SMR’s) kunnen volgens de politicus samen met de inzet op duurzame energiebronnen een belangrijk onderdeel zijn in de strijd tegen fossiele brandstoffen en de afhankelijkheid van landen als Rusland.

Small modular reactors zijn kleine kernreactoren die met in de fabriek gefabriceerde units eenvoudig kunnen worden verscheept en geïnstalleerd. Daarnaast kunnen ze op plekken worden gezet waar grote kerncentrales niet passen en op die manier op meer plekken worden ingezet die gunstig zijn voor het elektriciteitsnet. Landen als Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten onderzoeken al de inzet van de reactoren.

Onafhankelijkheid

Bontenbal: ‘Het klimaatrapport van het IPCC en de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne maken ons nogmaals heel duidelijk: we moeten het gebruik van fossiele brandstoffen zo snel mogelijk afbouwen. Dat vraagt om realistische en creatieve oplossingen zoals kleine, modulaire kernreactoren.

Kernenergie zal onmiskenbaar een grotere rol gaan spelen in het energiebeleid van de Europese Unie en haar lidstaten. Wie daar de ogen voor sluit, neemt het klimaatprobleem onvoldoende serieus.’

Actieplan

Bontenbal doet in zijn actieplan vijf aanbevelingen aan het kabinet voor de inzet van kleine, modulaire kernreactoren. Zo moet het kabinet samen met andere Europese landen tot een ‘Europees moonshotprogramma komen voor de ontwikkeling en bouw van SMR’s en moet er meer geïnvesteerd worden in nucleaire kennis.

 

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl