HomeArchiefBouw grootste Zeeuwse zonnepark gestart

Bouw grootste Zeeuwse zonnepark gestart

Op Valuepark Terneuzen start Gutami Holding met de bouw van een 60 megawatt zonnepark, dat zonne-energie opwekt voor ruim 14.000 huishoudens.

Valuepark Terneuzen, een samenwerking tussen Dow Benelux en North Sea Port, heeft in 2019 de bouw en exploitatie van een 60 MW zonnepark aan Gutami Holding gegund. Inmiddels is het Duitse Pfalz Solar gestart met de bouw ervan op de locatie Mosselbanken. Het zonnepark is in november 2021 operationeel. En is dan het grootste zonnepark van Zeeland. Het park produceert meer dan 56 miljoen KWh per jaar, wat neerkomt op 22.600 ton CO2 besparing per jaar.’

De locatie Mosselbanken maakt onderdeel uit van het Valuepark Terneuzen. ‘Dankzij de groene stroomvoorziening op de Mosselbanken wordt de locatie extra aantrekkelijk voor nieuwe bedrijven om zich er te vestigen’, aldus Geerten van Dijk, directeur Valuepark Terneuzen.

Groene waterstof

Daan Schalck, CEO North Sea Port: ‘De bouw van dit zonnepark zorgt voor de verankering van bedrijvigheid en werkgelegenheid in het havengebied. Dit gaat hand in hand met de energietransitie en het behalen van de klimaatdoelstellingen waar Dow en andere bedrijven in North Sea Port aan meewerken. De productie van groene elektriciteit in de regio levert bovendien ook een bijdrage voor de productie van groene waterstof.’

ABNAMRO en Meewind zijn de financiële partners in het project. ABNAMRO verstrekt een lange termijn lening en Meewind maakt het via een achtergestelde lening mogelijk voor particulieren te investeren in dit project.

Afbeelding: artist impression

Delen:
Author