HomeProjectenBouw offshore windpark Hollandse Kust Noord gestart
Eerste Monopile Hollandse Kust Noord

Bouw offshore windpark Hollandse Kust Noord gestart

Van Oord heeft met de installatie van de eerste monopile de aftrap gegeven voor de bouw van het offshore windpark Hollandse Kust Noord. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de Nederlandse kust, bij Egmond aan Zee. De monopiles vormen de fundatie van de windturbines. De komende maanden worden in totaal 70 monopiles geïnstalleerd.

CrossWind, een joint-venture van Shell en Eneco nam Van Oord in 2020 als contractor aan. Als Balance of Plant-aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, de verbindingskabels en het transport en de installatie van de windturbines. Om erosie te voorkomen heeft Van Oord al scour protection geïnstalleerd met valpijpschip Nordnes. Andere Van Oord schepen die zullen worden ingezet, zijn het offshore installatieschip MPI Resolution en kabellegger Nexus. Voor de installatie van de monopiles werkt Van Oord samen met DEME, die haar offshore installatieschip Innovation zal inzetten.

MPI Resolution Van Oord

MPI Resolution Van Oord

Roeland Ris, projectdirecteur van Van Oord is erg te spreken over deze mijpaal, die ongeveer tien weken eerder bereikt is dan gepland.

Routekaart

De Routekaart windenergie op zee 2030 van de Nederlandse regering voorziet in de realisatie van meer dan 21 gigawatt (GW) aan offshore windparken, die in 2030 op land moeten zijn aangesloten. Hollandse Kust (noord) krijgt een capaciteit van 759 MW en levert jaarlijks minimaal 3,3 TWh. Dat is genoeg duurzame energie voor meer dan 1 miljoen Nederlandse huishoudens. CrossWind verwacht dat het windpark in 2023 operationeel is.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl