nieuws

BP wil af van aandeel Ormen Lange veld

Publicatie

20 okt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

OSLO – BP is op zoek naar kopers voor zijn belang van 10,34 procent in het Noorse offshore gasproject bij Ormen Lange. Dat heeft het bedrijf gisteren via een persbericht bekendgemaakt. De zakenbank JP Morgan Chase is in de arm genomen om de verkoop te begeleiden.
'BP houdt een niet-strategisch belang in het Ormen Lange-veld. We zetten onze middelen liever in op strategische projecten', zegt directeur BP Noorwegen Scott Kerr in het persbericht. Het Ormen Lange-veld, 120 kilometer uit de Noorse kust, werd in 1997 ontdekt en is het op een na grootste gasveld op het Noorse continentale plat. De ontwikkeling van het gasveld is nog in volle gang. De eerste productie staat gepland voor 2007. Het gas wordt via de 1200 kilometer lange Langeled-pijpleiding, waar BP een belang van 10,2 procent in heeft, gedistribueerd naar Europa.
Behalve BP zijn ook Norsk Hydro (18,07 procent), Shell (17,04 procent), Petoro (36,48 procent), Statoil (10,84 procent) en ExxonMobil (7,23 procent) bij het project betrokken. Norsk Hydro is verantwoordelijk voor de ontwikkelingsfase en Shell voor de productiefase. Norsk Hydro gaf gisteren meteen te kennen interesse te hebben in het BP-belang.
Eerder dit jaar kwam het Ormen Lange-veld in het nieuws toen Shell een deel van zijn 'bewezen reserves' afboekte. Daarbij bleek ook een groot deel van de reserves van het Ormen-Lange-veld niet aan de criteria van de Amerikaanse beursautoriteit SEC te voldoen.
Na Shell verlaagde ook Norsk Hydro zijn 'bewezen reserves' voor het Ormen Lange-project. BP weigerde echter, ondanks aandringen van de SEC. De SEC constateerde naar verluidt dat de verschillende oliemaatschappijen de Ormen Lange-reserves allemaal anders inschatten. Of de 'bewezen reserve'-discussie verband houdt met de verkoop door BP is niet bekend.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.