nieuws

Brits consortium wil Yukos-aandelen Chodorkovski overnemen

Publicatie

26 jul 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LONDEN – Een in Groot-BrittanniĆ« gevestigd beleggersconsortium is bereid de belastingschuld van het Russische olieconcern Yukos te betalen in ruil voor het aandelenpakket van voormalig Yukos-topman Michail Chodorkovski. Een woordvoerder van de groep zei dat een brief met dit voorstel woensdag aan de Russische president Vladimir Poetin is gestuurd. Yukos is door de belastingdienst aangeslagen voor 2,8 miljard euro over 2000. Het bedrijf heeft niet genoeg geld om de schuld te voldoen en wordt met faillissement bedreigd. Over 2001 moet Yukos een soortgelijk bedrag betalen.
Hoewel Poetin heeft gezegd dat de staat geen belang heeft bij een faillissement van Yukos, dat eenvijfde van de Russische olie produceert, toont zijn regering tot nu toe weinig bereidheid een schikking te treffen voor de belastingschuld.
Chodorkovski, die in voorarrest zit op beschuldiging van fraude, belastingontduiking en valsheid in geschrifte, heeft al aangeboden afstand te doen van zijn belang in Yukos om de belastingschuld te kunnen voldoen.
De Britse woordvoerder van het consortium, Charles Stewart-Smith, wilde de namen van de deelnemende beleggers niet noemen, maar zei dat de groep wordt aangevoerd door Konstantin Kagalovski, een voormalig vice-president van Yukos die in Groot-Brittanniƫ woont en een klein belang in het olieconcern heeft. Kagalovski heeft Rusland vertegenwoordigd in het Internationale Monetaire Fonds. Zijn echtgenote, Natasja Kagalovski, moest aftreden als vice-president van de Bank of New York toen aan het licht kwam dat de bank miljarden roebels had witgewassen.
Stewart-Smith zei dat het consortium nog niet over geldbedragen heeft gesproken, omdat er volgens de geldschieters eerst een politiek besluit moet vallen. Men is zich ervan bewust dat het om miljardenbedragen gaat en het consortium beschikt over voldoende middelen, zei hij.
Chodorkovski is blij met elk initiatief dat de situatie rond Yukos tot een oplossing kan brengen, meldde het persbureau ITAR-Tass, dat met een advocaat van de voormalige olietopman had gesproken. Een andere advocaat van Chodorkovski zou op het punt staan naar Londen te vertrekken om het aanbod van het consortium te bespreken, aldus het persbureau.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.