HomeFoodBrouwerij Swinkels krijgt ijzerpoedercentrale op megawatt-schaal

Brouwerij Swinkels krijgt ijzerpoedercentrale op megawatt-schaal

Het nieuwe consortium Iron+ en brouwerij Swinkels bouwen een commerciële energiecentrale op ijzerpoeder. De installatie krijgt volgens de initiatiefnemers een ‘megawatt-formaat’ en voorziet Swinkels de komende twintig jaar van duurzame proceswarmte. 

Iron+  is een joint venture tussen de drie bedrijven EMGroup, Pometon en Metalot. Prof. Philip de Goey van Metalot: ‘Iron+ is nu klaar om zijn eerste commerciële installatie te bouwen en te verkopen.’

CO2-vrij bier

Het nieuwe project volgt op succesvolle eerste demonstratie, twee jaar geleden. Toen werd gedurende enkele weken een proef gedaan bij de Bavaria-brouwerij van Swinkels in Lieshout. Zodoende brouwde Swinkels  het eerst CO2-vrij bier.

Regeneratie

In de komende 12-18 maanden zal de huidige testfase van de ketel worden afgerond en zal de regeneratietechnologie worden gefinaliseerd in het Metalot Future Energy Lab. Peer Swinkels, CEO van Swinkels Family Brewers: ‘We hadden al veel vertrouwen in de potentie van de Iron Power technologie en het Iron Power consortium, maar het is voor ons erg belangrijk dat het complete proces volledig circulair is, dus was er meer onderzoek nodig. Nu we weten dat regeneratie op een groene manier mogelijk is, kunnen we verder gaan.’

Metalot Future Energy Lab

Combinatie

Brandstof op grond van metaalpoeder is een relatief nieuwe technologie om enorme hoeveelheden duurzame energie op te slaan en te vervoeren. IJzerpoeder wordt in een ketel verbrand tot ijzeroxide (roestpoeder) om stoom te produceren. Na de verbranding wordt het ijzeroxidepoeder weer tot ijzerpoeder geregenereerd met behulp van waterstof, dat wordt geproduceerd uit zonne- en windenergie op plaatsen met een enorm overschot aan duurzame energie. IJzerpoeder kan volgens de initiatiefnemers energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze combinatie maakt het volgens de initiatiefnemers tot een belangrijke oplossing in de energietransitie van de warmte-intensieve industrie.

Zie ook de film over ijzerpoederbrandstof die vorig jaar werd gemaakt voor de Dragons’ Den of Transition tijdens European Industry and energy Summit 2021.

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl