nieuws

Chemelot krijgt centrum voor verduurzaming procestechnologie

Publicatie

23 okt 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Chemelot, onderzoek

Op de Brightlands Chemelot Campus in Limburg komt een centrum voor verduurzaming van de Europese procesindustrie. Sitech Services, TNO, Universiteit Maastricht en Brightlands Chemelot Campus hebben een intentieovereenkomst voor de oprichting getekend.

Als de procesindustrie aan de klimaatdoelstellingen voor de toekomst wil voldoen is niet alleen een transitie naar andere energiebronnen nodig, maar ook een volledige vergroening van de bedrijfsprocessen.

In de chemische sector wordt nog veel gebruik gemaakt van fossiele grondstoffen en energiedragers met de daaraan verbonden CO2-emissie. Het centrum, onder de voorlopig werknaam Brightlands Sustainable Technology Center (BSTC), gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie van de procesindustrie naar andere energiebronnen, met als doel deze sector klimaatneutraal te maken. Deze opgave is fors en vereist veel kennis van duurzame processen, die in het BSTC bijeen worden gebracht en toegepast voor de ontwikkeling en opschaling van kansrijke technologieën.

Met de intentieovereenkomst stellen de partijen mensen, middelen en tijd beschikbaar om het BSTC in te richten, grensoverschrijdend partners te betrekken en projecten te starten. De verwachting is dat het centrum na vijf jaar circa honderd hoogwaardige arbeidsplaatsen creëert en tevens een grote bijdrage levert aan het behoud van toekomstige werkgelegenheid op Chemelot.

Avantium nog in onderhandeling over financiering nieuwe fabriek