HomeIndustrieChemelot trekt aan de bel bij minister Harbers om Julianakanaal open te houden

Chemelot trekt aan de bel bij minister Harbers om Julianakanaal open te houden

Chemelot trekt aan de bel bij minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat die het Julianakanaal, over een stuk van vier kilometer, zes tot acht maanden wil sluiten voor de scheepvaart om onderhoud uit te voeren aan de vaargeul. Dit betekent volgens de bedrijven op Chemelot dat schepen die van Noord- naar Zuid-Limburg willen twee dagen moeten omvaren via Antwerpen.

Rijkswaterstaat moet de vaargeul herstellen en kiest ervoor om het kanaal af te sluiten. Volgens de Limburgse bedrijven zijn er andere opties mogelijk maar die zijn door het ministerie afgewezen.

De bedrijven zijn verrast door de beslissing van Harbers volgens Chemelot-directeur Loek Radix. ‘Het eindrapport met de impactanalyse is een dezer dagen klaar en we zouden nog een gesprek met de minister hebben over onze zorg dat het kanaal geen maanden dicht kan. De bedrijven kunnen maximaal drie, vier dagen zonder Port of Chemelot.’

Volgens eerste berekeningen van het bureau Ecorys wordt de schade voor het bedrijfsleven door de drooglegging geschat op 40 tot 100 miljoen euro. Het eindrapport zou volgende week worden opgeleverd. Minister Harbers heeft dit niet afgewacht.

Het Limburgse bedrijfsleven dringt alsnog aan op spoedig overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Delen:

monique@industrielinqs.nl